30 octombrie 2016

31 octombrie: Sfântul Alfons Rodriguez, călugăr


Alfons s-a nscut la Segovia, în Spania, în ziua de 25 iulie 1531, ca fiu al estorului Diego Rodriguez i al soiei sale, Maria d'Alverado. De mic a dovedit o atracie deosebitpentru rugciune i îi plcea spetreactimp îndelungat în faa unei icoane a Maicii Domnului. Într-o notbibliograficscrisspre sfâritul vieii, a destinuit cîn copilrie s-a adresat odatPreacuratei cu aceste cuvinte: scumpmam, dacai ti cât te iubesc eu, ai vedea cTu nu mpoi iubi mai mult. Îndata auzit un glas ceresc spunându-i: te îneli, copile drag. Eu te iubesc mai mult decât i-ai putea tu închipui.


Cu prilejul unor misiuni, doi preoi iezuii au poposit în casa lor. Observând atracia copilului pentru cele spirituale, l-au învăţat srecite sfântul Rozariu i i-au trezit în suflet dorina de a urma i el viaa clugreasc. Tatl, îns, a hotrât s-l trimitla coal, împreuncu un alt frate al su. Nu au putut scontinue, deoarece, peste un an de zile, tatl a murit i mama i-a rechemat pe copii pentru a prelua grija gospodriei i a atelierului de esut.

Alfons a început o viaţă nou. Timp de câiva ani, a încercat sse descurce singur, dar lucrurile mergeau tot mai greu, i atunci i-a propus sse cstoreasc, crezând c, ajutat de o femeie destoinic, va redresa situaia. Într-adevr, Maria Suarez, fiica unui mare cresctor de vite, a adus în casa lor curajul i o bunstare mulumitoare. Din csnicia lor s-au nscut trei copii, în care i puneau mari sperane, uitând poate cviitorul nu este în mâinile noastre. Mai întâi s-a stins fiica lor iubit, Maria, apoi s-a îmbolnvit soia i a murit. Nu dupmult timp, a murit i copilul mai mare. Alfons, rmas vduv, a trebuit spoarte de grijde copilul mic i de mama lui suferind. Considerând ctoate aceste nenorociri s-au abtut asupra lor din cauza pcatelor lui, a cerut de la Dumnezeu harul s-i dea puterea de a suferi aici, pe pmânt, chiar i chinurile iadului, numai snu mai svâreascnici un pcat de moarte. Aceastgeneroasoferti-a redat curajul i el a reluat deprinderile sufleteti de mai înainte. Acestea l-au ajutat ssuporte în linite moartea mamei sale i a ultimului su copil.

Liber de orice legtură şi afeciune omeneasc, Alfons a revenit cu gândul la viaa clugreasc. S-a adresat prinilor iezuii. Acetia, inând seamde vârsta lui, avea treizeci i opt de ani, de lipsa de formare intelectual, precum i de sntatea lui ubred, i-au declarat cnu-l pot primi în secia de scolastic. El nu s-a descurajat. A împrit surorilor sale averea pe care o mai avea i s-a prezentat din nou la mnstire, cerând sfie primit ca simplu frate. Dupo perioadde prob, de numai ase luni, s-au convins de sinceritatea i hotrârea lui, precum i de alesele lui calităţi sufleteti, plmdite în umilinţă şi suferinţă, i l-au trimis la noul institut din Insula Palma de Mallorca. Aici avea srmânpânla moarte, îndeplinind munci simple, serviciul de portar, însoitor al preoilor în diferite misiuni, artându-se în toate atât de binevoitor i serviabil, încât sfinenia i darurile spirituale de care se bucura au atras în jurul su un mare numr de tineri dornici s-i asculte cuvântul. În timp ce pentru alii era lumină şi sprijin, înluntrul su suferea torturi îngrozitoare, prin îndoieli, dar i suferine fizice.

Superiorii i-au prescris un program de activitate redus, i-au poruncit sdoarmîn pat i l-au obligat, începând din 1604, snoteze zilnic strile sufleteti prin care trecea. Rodul acestor însemnri este un document de mare valoare pentru cunoaterea fenomenelor vieii spirituale. A scris i alte mici tratate în care se întrevede o înelepciune izvorâtdin comuniunea cu Dumnezeu, prin Preacurata FecioarMaria, al crei Rozariu i Oficiu l-a recitat în fiecare zi, pânla sfârit.

Din aceastviaţă interioarprofunda emanat fora de atracie ce i-a fascinat pe cei care l- au cunoscut, iar dupmoartea lui, petrecutîn noaptea de 30 octombrie a anului 1617, a deschis izvorul unui adevrat torent de haruri i binecuvântri pentru cei care i-au cerut mijlocirea în faa Celui Atotputernic. Ca o confirmare i o încoronare a vieii sale minunate, în ziua de 15 ianuarie 1888, papa Leon al XIII-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare.

Rugciune
Dumnezeule, prin darul tu, sfântul Alfons a struit în urmarea lui Cristos cel srac i smerit. Te rugm, druiete-ne, prin mijlocirea lui, harul, ca, înaintând cu fidelitate în chemarea noastr, sputem ajunge la acea desvârire pe care ne-ai artat-o în Fiul tu. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent