11 octombrie 2016

12 octombrie: Sfântul Serafim, călugăr


Sfântul Serafim s-a nscut în anul 1540, la Montegranaro, o miclocalitate lângAscoli Piceno, în centrul Italiei, pe țărmul mrii Adriatice. Tatl i fratele su mai mare erau zidari, iar el, pentru a-i câtiga existena, pzea oile unui om mai înstrit din satul vecin, în timp ce copiii de vârsta lui se duceau la coalsînvee. Felice Rapagnano, acesta era numele viitorului sfânt Serafim, a învăţat sciteascîn cartea naturii, privind în jurul su cu ochii ptrunztori i înduioai ai seraficului Srcudin Assisi i fiind cuprins deseori de o bucurie adânca inimii.


Între timp, tatl su a murit i fratele mai mare l-a chemat acasă şi a încercat s-l smulgdin obinuina lui de a se ruga i de a vorbi despre Dumnezeu. Mai întâi l-a luat în râs, dar apoi a recurs i la bti pe care Serafim le suporta în linite. Fra-i purta dumnie, el s-a dus cu fratele mai mare la Loro Piceno, unde s-au angajat pe antierul unui oarecare Manuci, antreprenor de lucrri de zidrie. În pauzele de lucru, Felice se ducea cu bucurie la fiica antreprenorului i o ruga s-i citeascdin diferite cri. Odat, dupce a ascultat o lecturdespre scopul omului, a exclamat: dace atât de mare primejdia de a ajunge în focul iadului, de ce atunci snu triesc o viaţă de pustnic în pdure? Tânra i-a vorbit despre clugrii franciscani capucini, care veneau adesea i cereau ajutor la poarta casei lor. Dupmultinsistenţă şi repetate amânri, Felice a fost primit în mnstire, luându-i numele de Serafim, i, ca program de viaţă, i-a însuit cuvintele fratelui Egidiu, umilul ucenic al sfântului Francisc de Assisi: calea pentru a ajunge acolo, sus, este aceea de a te înjosi pe tine însui. Deoarece era netiutor de carte, cu o sntate ubredă şi foarte stângaci în toate, i s-au încredinat activităţile cele mai umile: portar, grdinar, adunarea de milostenii.


i totui, acest frate atât de puin înzestrat i-a atras admiraia confrailor si, precum i a locuitorilor din Ascoli Piceno, prin virtuile, extazele i minunile sale. Strbtând strzile orăşelului pentru a cere ajutorul inimilor milostive, avea pentru fiecare un cuvânt de mângâiere, de încurajare, de învăţătur. Sub înfăţiarea simpl, umila tânrului clugr se vedea gravitatea omului înelept i flacra unei neobinuite viei interioare. Când superiorii ordinului au voit s-l transfere în altmnstire, cetăţenii oraului au intervenit sfie reinut în mijlocul lor.

Biografii sfântului Serafim amintesc multe fapte miraculoase svârite de el, dintre care vindecarea cardinalului Bandini a provocat o admiraie deosebit. Acesta era în primejdie de moarte din cauza unei cangrene. Cei din jurul su ateptau din orîn orsfâritul sigur, când guvernatorul din Ascoli îl aduse la cptâiul muribundului pe smeritul clugr, care fcând cu credinţă semnul Sfintei Cruci asupra bolnavului, în acelai moment, spre uimirea tuturor, cangrena a disprut. Dei, prin mijlocirea sfântului Serafim, Dumnezeu a împrit multe haruri deosebite, el personal a avut parte de grele suferine sufleteti, tulburri i îndoieli ce l-au torturat pânîn clipa morii, în ziua de 12 octombrie 1604. După şase ani de zile, la cererea insistenta credincioilor, papa Paul al V-lea a permis sse aprindlumânri la mormântul lui, iar Papa Clement al XIII-lea l-a declarat sfânt, în ziua de 16 iulie 1767.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul Serafim scaute în mijlocul acestei lumi împrăţia ta prin trirea dragostei desvârite, d-ne, te rugm, harul, ca, întrii de mijlocirea lui, sînaintm cu bucurie pe calea iubirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent