08 octombrie 2016

9 octombrie: Sfântul Ioan Leonardi, preot



Numele sfântului Ioan Leonardi este strâns legat de aducerea la îndeplinire a msurilor luate de Conciliul Tridentin (1545-1563) în vederea reformei vieii cretineti, precum i de întemeierea Colegiului Propaganda Fide.


Ioan Leonardi s-a nscut în anul 1541, ca fiu al soilor Iacob i Ioana Lippi, în localitatea Diecimo, din apropierea oraului Lucca, renumitul centru al industriei mtsii din regiunea Toscana. Prinii l-au trimis la colile din Lucca, sînvee farmacia. Este de admirat faptul c, dei tânr i dispunând de bani, frnici un control din partea familiei în acest orade atracii i ispite, Ioan s-a gândit sformeze o societate de tineri, care sub conducerea unui clugr dominican, fratele Bernardini, sse ocupe de cultivarea vieii sufleteti, prin rugciunea în comun i acordarea de asistentspirituală şi materialsracilor i pelerinilor.

La vârsta de douzeci i ase de ani, a abandonat activitatea de farmacist i, ajutat de fratele Bernardini, a urmat studiile teologice pentru a deveni preot. În srbtoarea Epifaniei din 1571, a putut scelebreze prima sa SfântLiturghie. Episcopul i-a încredinat Biserica Sfântul Ioan din localitatea Magione. Aici i-a realizat una dintre marile lui aspiraii, aceea de a înfiina o coalpentru predarea sistematică şi aprofundata învăţăturii cretine. Aceastiniiativa trezit admiraie în muli preoi care s-au alturat lui Ioan, i împreunau format Congregaia preoilor realizatori ai Reformei, cu scopul de a se dedica realizrii reformei cerute de Conciliul Tridentin. Marele apostol al reînnoirii sufleteti a pltit cu multe suferine curajul de a predica i de a susine pe toate cile necesitatea întoarcerii la practicarea virtuilor evanghelice, de ctre preoi i credincioi, într-o epocde mare decadenţă moral.

Chiar i concetăţenii si l-au alungat din oraul lor, considerându-l un trimis al Inchiziiei. Muli dintre membrii congregaiei întemeiate de el l-au prsit. Ioan s-a retras la Roma, într-un providenial exil de zece ani. Aici a avut ocazia slege o strânsprietenie cu sfântul Filip Neri, cu învăţatul cardinal Baronius i cu sfântul Iosif Calasaniu. Însui Suveranul Pontif l-a apreciat foarte mult i i-a încredinat diferite misiuni delicate la Nola, Napoli, Montevergine, în probleme care cereau prezena unui om înelept i plin de buntate, pentru a reintroduce în vechile mnstiri disciplina nouă şi adevratul spirit clugresc. Împreuncu cardinalul spaniol Vives, a conceput i organizat o congregaie care spregteascpreoi pentru rspândirea i cultivarea credinei în rândurile celor ce nu au auzit de Cristos.

Ioan Leonardi i-a petrecut ultimii ani de viaţă la Roma, unde a murit în ziua de 8 octombrie 1609. A fost beatificat în anul 1861 i, la 17 aprilie 1938, a fost ridicat la cinstea Sfintelor altare.

Rugciune
Dumnezeule, izvorul oricrui bine, care l-ai inspirat pe sfântul preot Ioan Leonardi slucreze pentru vestirea evangheliei la toate popoarele, f, ca, prin mijlocirea lui, credina cea adevratsse rspândeascpururea i în tot locul. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent