03 octombrie 2016

4 octombrie: Sfântul Francisc din Assisi

S-a nscut în anul 1182, fiind primul copil al soilor Petru i Pica Bernardone. Petru Bernardone era un mare negustor de stofe i deseori lipsea de acas, obligat de interesele comerului su la cltorii îndelungate prin diferite ţări. La întoarcerea dintr-o cltorie în Frana, ia cunotinţă de naterea primului su copil, cruia la botez i s-a dat numele de Ioan. Din simpatie faţă de ara din care tocmai se întorsese, a hotrât s-i schimbe numele în Francesco, cu înelesul de francez, conform unui obicei mai vechi de a se da copilului nscut în lipsa tatlui numele ţării în care se afla acesta.

Datoritcondiiilor din casa printeasc, precum i temperamentului su nobil i deschis, Francisc ajunge floarea tineretului din Assisi. Tatl, dei nu vedea cu ochi buni risipa fcutde fiul su, îi permitea asemenea manifestri, cu sperana de a-l face sse ataeze de activitatea comercial. Dar viitorul îl va dezamgi. În timpul unei lupte dintre Assisi i Perugia, Francisc cade prizonier i un an de zile împarte cu mai muli concetăţeni viaa asprde prizonierat. La întoarcerea acas, se îmbolnvete. Recptându-i sntatea simte cum sufletul este cuprins de dezgust faţă de petrecerile i bucuriile de mai înainte i i se pare cva gsi adevrata mulumire în fapte de vitejie pentru aprarea Locurilor Sfinte.

Cu acest gând, se îndreaptspre Spoleto, unde un cavaler renumit se pregtea smeargîn CruciadînsDomnul îl inspirsrenune la planurile lui de glorie cavalereascpentru a-l sluji doar pe El, Stpânul, pe care îl va gsi în cei sraci i suferinzi. Întorcându-se la Assisi îi va schimba cu totul stilul de viață, preferând compania celor sraci i rugciunea îndelungatîn faa crucifixului din bisericua Sfântul Damian, aflatîn afara cetății. Rstignitul de pe cruce i-a spus: Francisc, mergi i reparbiserica mea! Gândindu-se la starea jalnica multor lcauri sfinte, se apucconcret de treab.

Nelinitit de noul fel de viaţă al fiului su, Petru Bernardone îl cheampe Francisc în faa episcopului. Aici are loc actul despririi definitive de viaa lumeascde pânatunci. Sub privirile înmrmurite ale episcopului i ale celor care-l înconjurau, Francisc se dezbracde haine i spune: De acum voi putea zice cu adevrat: Tatl nostru, care eti în ceruri.

În curând, în jurul lui Francisc s-a adunat un grup de doisprezece tineri din Assisi. Cuvântul simplu, dar înflcrat, al lui Francisc a trezit în multe suflete dorina de a se drui lui Cristos, spre a- i sluji în totalsrcie. Între acestea s-a numrat i tânra Clara, care, în ziua de Florii a anului 1212, prsea castelul printesc i retrgându-se la bisericua Sfântul Damian, unde în curând, a fost urmatde alte tinere nobile i generoase. Astfel, sub îndrumarea lui Francisc, lua fiinţă al II-lea Ordin Franciscan, pentru femei, Ordinul Clariselor, care se va rspândi foarte repede în întreaga Europ. Pentru persoanele care nu se simeau chemate sprseascviaa obinuitîn familie, Francisc a întemeiat al III-lea Ordin, deschis tuturor credincioilor dornici de o trire mai intensa desvâririi cretineti. În rândurile acestei a treia familii franciscane vor intra brbai i femei din toate strile sociale, tineri i btrâni, oameni învăţai, precum i netiutori de carte, laici i clerici.

În anul 1219, se alturunor cruciai i ajunge pânla sultanul Egiptului, Al-Malik al-Kamil. Acesta, impresionat de simplitatea ce iradia din chipul Srcuului, îl ascultcu interes, apoi îl trimite cu o escortîn tabra cretin. Cu ocazia srbtorii Naterii Domnului din 1223, în apropiere de Greccio, dorind striascpe deplin minunatul eveniment divin, cere sse construiascun cadru care simite cadrul evenimentului de la Betleem. Din toate prile au coborât spre pdurea de la Greccio credincioi cu felinare aprinse. Pdurea în care s-a petrecut evenimentul s-a umplut de lumin. Gestul reprezentrii naterii Domnului e repetat în fiecare an în întreaga lume.

De un fapt extraordinar a avut parte la Verna unde, în 1224, meditând profund patimile Domnului pentru mântuirea oamenilor, aflându-se într-un timp de rugciune i penitență, a primit darul sfintelor stigmate i, timp de doi ani, pânla moarte, a purtat în trupul su rnile dureroase i glorioase ale lui Isus.

Sora Moarte va veni la el în seara zilei de 3 octombrie 1226. Dupdoi ani, în 1228, papa Grigore al IX-lea îl va ridica la cinstea sfintelor altare.


Cântarea fpturilor

(compus de sfântul Francisc, traducere: fr. Ion Gârleanu OFMConv)



Doamne, bune, preaînalte, 
ie-i dm fr-ncetare 
laud, mrire, cinste, 
orice binecuvântare.

ie singur Preaînalte, 
se cuvin aceste toate
i cu vrednicie nimeni, 
ste laude nu poate. 
Ludat sfii, Stpâne, 
cu fpturile-mpreună 
ce puterea ta la viaţă 
cu iubire le adun.

Mai ales ste mrească 
înfocatul frate soare. 
El ne-aduce nou-n lume 
zilele strlucitoare. 
E frumos, e luminos 
i-n sclipirea-i minunată 
Preaînalta-i stpânire 
tuturora o arat.

Ste laude, Stpâne, 
sora lunargintie,

stelele aprinse, mândre, 
într-a nopii feerie.
Ste laude, Stpâne, 
vântul, nourii din zare,
vremea bun-n care mila-
dfpturilor mâncare. 
Ste laude, Stpâne, 
sora apcristalin
ce curat, nelipsit
setea-n viaţă ne-o alin.
Ste laude, Stpâne, 
fratele puternic focul,
el e vesel i-nclzete, 
lumineazîn tot locul.
Ste laude, pmântul, 
mama noastrroditoare,
el dfructe, pâine, iarb
mii de flori mirositoare. 
Ste laude, Stpâne, 
cei ce iartdin iubire ctre tine, 
i îndursuferine, prigonire.
Rbdtori i panici pururi, 
fericii sunt pe vecie. 
Tu coroana le vei da-o 
în cereasca bucurie.
Ste laude, Stpâne, 
sora moarte cea trupeasc.
De ea nu-i în stare-n lume 
nici un om sse fereasc
Vai de cei ce moartea, Doamne, 
îi gsete în pcate. 
Fericii cei care-n viaţă 
in la sfânta ta dreptate, 
moartea când va fi svie 
le va fi spre bucurie. 
Ludat, slvit sfie, 
Domnul de a sa fiinţă,
cu iubire, mulumire 
i cu mare umilinţă

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent