03 octombrie 2016

3 octombrie: Fericitul Bogdánffy Szilárd, episcop martir


Episcopul martir român Bogdánffy Szilárd, beatificat în catedrala latindin Oradea, duphotrârea papei Benedict al XVI-lea, s-a nscut la 21 februarie 1911. i-a început studiile la Cruceni (România) i le-a continuat la Liceul Piarist din Timioara, luându-i bacalaureatul în 1929.


În vara anului 1929, a fost acceptat la Facultatea de Teologie din Oradea i deja din primii doi ani de facultate s-a bucurat de laudele unanime ale corpului dicatic. Tânrul student, caracterizat ca in omnium laudabilis i destinat carierei de profesor, a fost trimis la Institutul de Teologie din Budapesta. Profesorii si din Budapesta l-au remarcat rapid pe tânrul teolog care ddea dovadnu numai de zel i modestie, ci i de o viaţă spiritualsolidă şi o curiozitate biblicprofund.

Dupterminarea studiilor, Bogdánffy Szilárd s-a întors la Oradea în vara anului 1934. La 29 iunie, a fost hirotonit de episcopul Fiedler István. i-a consacrat urmtorii cincisprezece ani din viaţă educaiei spirituale a tineretului catolic. În anul hirotonirii sale, episcopul l-a numit profesor suplinitor i responsabil de studii la Seminarul Teologic din Satu Mare. Un an mai târziu, a obinut titularizarea la Liceul Teologic Gojdu din Oradea i, în paralel, a devenit responsabilul de studii i directorul spiritual la Institutul Sfântul Iosif. Trei ani mai târziu, a acceptat i sarcinile de profesor de religie i director spiritual al Institutului Pedagogic Ursulin. Astfel, practic el conducea evoluia intelectuală şi spirituala majorităţii elevilor catolici din Oradea, inclusiv seminaritii ordeni care mergeau la diverse coli din oraş şi erau cazai la Institutul Sfântul Iosif.

Foarte rapid, tânrul preot a devenit deosebit de popular în rândul elevilor. În septembrie 1940 i a fost numit directorul spiritual i profesorul de moralal Seminarului Teologic. În perioada 1936-1943, a urmat cursurile Facultăţii de tiinele Religiei de la Universitatea Pazmany Peter din Budapesta, iar în 1943 i-a susinut teza de doctorat.

Ctre sfâritul celui de-al doilea rzboi mondial, pe lângcatedra sa de la seminarul teologic, Bogdanffy Szilard a contribuit la reorganizarea învăţământului catolic secundar la Oradea. A participat la restructurarea liceului premonstratensian i a colii ursuline de fete. În locul profesorilor dui la rzboi, în perioada 1945-1947, a predat nu numai religie, ci i, în caz de nevoie, latin, franceză şi matematic.

În primvara anului 1947, la cererea episcopului Scheffler János, i-a întrerupt activitatea de profesor i s-a mutat la Satu Mare, unde, în calitate de consilier i secretar episcopal, a devenit membru polivalent i de neînlocuit al aulei episcopale. Dupnaionalizarea seminariilor teologice în 1948, a înfiinat un seminar secret.

Dup1947, ca i confident al episcopului János, Bogdánffy Szilárd a devenit persoana de contact între Dieceza de Oradea i Dieceza de Satu Mare, respectiv Nuniatura Apostolicdin Bucureti. În contextul persecutrii tot mai aprige a cretinilor în România comunist, nuniul apostolic Gerald Patrick O’Hara l-a sfinit episcop în secret la 14 februarie 1949. Securitatea l-a arestat dupdoar douluni, la 5 aprilie 1949. Timp de patru luni, a fost inut prizonier frniciun temei juridic i torturat în închisorile temute ale epocii (Jilava, Capul Midia, Sighetu Marmaiei). Procesul spectacol a avut loc abia în aprilie 1953, când a fost condamnat la 12 ani de muncsilnic. Dei s-a reuit anularea sentinei, încînainte de rejudecarea procesului, la 2 octombrie 1953, Bogdánffy Szilárd a decedat în închisoarea din Aiud din cauza chinurilor suferite.

Prefectul Congregaiei pentru Cauzele Sfinilor, Angelo Amato, care a prezidat ceremonia de beatificare, spunea în cadrul omiliei cbeatificarea episcopului martir rupe tcerea de multe decenii i inaugureazcu solemnitate i cu puterea misterioasa liturgiei cultul public a acelor numeroi mrturisitori care au suferit ca martiri pentru adevrul lui Cristos i al Bisericii.

Rugciune
Doamne, Isuse Cristoase, Tu i-ai ales apostoli i i-ai invitat sTe urmeze. Tu ne chemi i pe noi s-i fim ucenici i sne trim viaa în sfinenie. Fsauzim i surmm aceastchemare pe care Tu ne-o druieti tuturor. Cheamtineri curai, curajoi, asemntori fericitului Bogdánffy Szilárd pentru ca, acceptând viaţă preoeasc, sTe urmeze pe Tine, s-i triascvocaia, srenune la sine i sse consacre slujirii sufletelor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent