10 octombrie 2016

11 octombrie: Sfântul Filip, diacon


Conform Faptelor Apostolilor, Filip este unul dintre cei apte brbai cu nume bun, alei ca diaconi. Primul, tefan, este primul martir. Filip este primul misionar al istoriei cretine.

Pe calea misiunii este constrâns de persecuia pornitdupmoartea lui tefan care i-a determinat pe cretinii de origine greacsse îndeprteze de Ierusalim. El s-a îndreptat spre Samaria care a devenit prima etapa vestirii Evangheliei din afara Iudeii. Cretinii din Samaria au rmas în comuniune cu credincioii din Ierusalim. Petru i Ioan vizitându-i pe noii credincioi, au invocasupra lor pe Duhul Sfânt prin impunerea mâinilor. Misiunea, totui nu cunoatea granie.

Dupce a vestit Evanghelia în Samaria, Filip a primit misiunea de a porni spre Gaza. Pe drum a întâlnit un funcionar african care se întorcea în patria lui dupce fusese în pelerinaj la Ierusalim. Filip, apropiindu-se, a auzit cum acesta citea un fragment din profetul Isaia care vorbete despre un misterios slujitor. Inspirat de Duhul Sfânt, i-a explicat faptul ctextul se referea la Isus. Convins, funcionarul african a cerut botezul pe care Filip i l-a administrat. Evanghelia depășea astfel o altgraniță, ajungând în Africa.

Diaconul s-a stabilit în Cezarea unde era numit evanghelist, adiccapul comunității. Aici, el va avea cinstea de a-l gzdui pe apostolul Paul în propria cas. Nu cunoatem nimic despre moartea acestui generos protagonist al primei comunități cretine.

Rugciune
Dumnezeule, prin a crui îndurare nespussfântul Filip a vestit neamurilor bogăţiile de necuprins ale lui Cristos, d-ne harul, ca, prin mijlocirea lui, scretem în cunoaterea ta i, aducând roade prin fapte bune, sumblm cu credinţă înaintea ta, dupadevrul evangheliei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent