22 octombrie 2016

23 octombrie: Sfântul Ioan din Capistran, preot


Printre lupttorii care au înfruntat armatele turceti în luna iulie a anului 1456 la porile oraului Belgrad se afla i clugrul franciscan Ioan de Capistran, purtând în mâno mare cruce de lemn i strigând cu o voce robust, tuntoare: fie cînaintai, fie cvretragei, fie clovii, fie cprimii lovituri, invocai numele lui Isus. Numai El e mântuirea! Duptrei luni, la 23 octombrie, neobositul apostol i lupttor se stingea din viaţă în castelul întrit de la Villak, în Austria.


Ioan s-a nscut în anul 1386, în localitatea Capistran din provincia Aquila, fiu al unui baron german i al unei femei din partea locului. Era un copil frumos, blond, cu un pr bogat, pe care îl purta lung, dupobiceiul locului. Localnicii îi spuneau Giantudesco, inând seama de originea i înfăţiarea lui nordic. Dar ironiile au încetat când au aflat despre extraordinarele lui succese la Universitatea din Perugia, unde a luat doctoratul în dreptul civil i eclesiastic. La vârsta de douzeci i sase de ani, a fost numit judector i guvernator al cetăţii universitare, dar nu dupmult timp, regiunea Perugia a fost ocupatde ctre familia Malatesta, Ioan pierzându-i atât funcia, cât i libertatea.

Pe când se afla la închisoare, a meditat îndelung asupra nestatorniciei onorurilor lumeti i a ieit de acolo complet transformat sufletete, hotrât fiind sse consacre lui Dumnezeu. Frîntârziere a cerut sintre în Ordinul Franciscan. Superiorul, cunoscând trecutul i ambiiile fostului guvernator, a declarat cnu-l va primi pânnu va da o dovadneîndoielnicdespre dezlipirea lui de orgoliul propriu i de fala lumii. Ioan s-a îmbrcat în zdrene, a înclecat pe un mgar, aezându- se cu spatele în faţă, i-a pus pe cap un coif de hârtie pe care a scris pcatele lui, i astfel, s-a dus la Perugia i a strbtut tot oraul. Toatlumea l-a considerat nebun, dar superiorul mnstirii s-a convins cDumnezeu îi trimitea un suflet de oel. În mnstire s-a întâlnit i s-a împrietenit cu sfântul Bernardin de Siena. În anul 1425, a fost sfinit preot i a început o activitate apostolicextraordinar. Timp de treizeci de ani, a strbtut Italia, Germania, Europa Centrală şi Rsritean, readucând la disciplină şi fervoare viaa din mnstiri, întemeind mnstiri noi, organizând opere de caritate, mijlocind împcarea între regi, principi, episcopi, rechemând la dreapta credinţă mulimi imense atrase de diferitele erezii ale timpului. Era prezent oriunde se simea nevoia unei mini luminate i a unei mâini energice, dei nu avea decât un mgar ca mijloc de locomoie.

Influena exercitatde sfântul Ioan de Capistran se datoreaz, în primul rând, vieii sale interioare, alimentatde o mare devoiune faţă de Numele lui Isus, devoiune insuflată şi cultivatde ctre sfântul Bernardin de Siena, printele su sufletesc i, totodat, marele su prieten. Spre deosebire de Bernardin de Siena, ridicat la cinstea sfintelor altare doar la cinci ani dupmoarte, în 1450, Ioan de Capistran, decedat la 23 octombrie 1456, a fost canonizat abia dupmai bine de dousute de ani, în 1690. Numele su, îns, a fost venerat chiar din timpul vieii, fiind asociat biruinei cretinilor asupra armatelor turceti. El i-a propus papei Calist al III-lea scheme la rugciune întreaga cretintate, prin trasul clopotelor de trei ori pe zi, dimineaa, la amiază şi seara, spre a cere ajutorul Maicii Domnului în situaiile dificile prin care trecea Biserica lui Cristos. Acest obicei s-a pstrat în continuare i formeazdevoiunea numitÎngerul Domnului.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai trimis pe sfântul Ioan pentru a întri în încercri poporul credincios, te rugm sne aezi sub ocrotirea ta statornică și spzeti necontenit în pace Biserica ta. Amin. 

Un comentariu:

Gina Radna spunea...

sint R.M cnp[IDnp,coana M.R copil, ] vanzator in Romart,tigani pretul concurentei celei mai acerbe[lumanarea si halatul meu vesnic].

Des coeurs qui se rencontrent