20 octombrie 2016

21 octombrie: Sfânta Celina, călugăriță


Sfânta Celina este una dintre ucenicele i prietenele sfintei Genoveva, patroana oraului Paris. Era fiica unei familii nobile din inutul Meaux, inut aflat în partea de rsrit a regiunii pariziene. Deoarece doica ei, pe care o iubea nespus de mult, suferea de o boalincurabil, Celina s-a îndreptat spre Paris, pentru a cere mijlocirea Genovevei, recunoscutde toi ca un suflet privilegiat i veneratca salvatoare a oraului. Rugciunea i-a fost ascultată şi doica i-a redobândit sntatea. Cu inima plinde recunotinţă şi admiraie, tânra Celina s-a întors la binefctoarea ei cerându-i so primeascîn rândul ucenicelor sale, dornicsse consacre cu totul slujirii lui Dumnezeu i operelor de ajutorare a concetăţenilor care treceau prin mari lipsuri i încercri. Genoveva a primit-o, ajutând-o sanuleze proiectul de cstorie cu un tânr din Meaux. Se spune cacesta, plin de mânie, a cutat sse rzbune atât pe Celina, cât i pe Genoveva, dar ele au intrat într-o biserică şi, în mod miraculos, s-a format un zid care le-a separat de urmritorul lor.

De asemenea, se amintete c, într-una din cltoriile sale ctre Paris, Celina a fost cuprinsde o sete ucigtoare i, neaflând în apropiere nici un izvor, s-a îndreptat cu gândul ctre Genoveva i, deodat, a vzut nind din pmânt un firicel de ap, de la care i-a potolit setea. Izvorul a continuat scurgă şi aproape de el s-a ridicat o capel, transformatîn 1184 în abaia de la Juilly.

Sfânta Celina i-a petrecut ultima parte a vieii într-o mnstire i a murit dupanul 480.

Rugciune
Dumnezeule, care ai chemat-o pe sfânta Celina scaute în mijlocul acestei lumi împrăţia ta prin trirea dragostei desvârite, d-ne, te rugm, harul, ca, întrii de mijlocirea ei, sînaintm cu bucurie pe calea iubirii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent