05 noiembrie 2016

6 noiembrie: Sfântul Leonard, pustnic

Nu departe de marele orafrancez Limoges se aflo miclocalitate care poartnumele sfântului Leonard de Noblac. Acesta este numele un renumit pustnic, care, în prima jumtate a veacului al VI-lea, i-a ales ca loc de retragere pdurea din acest inut, unde a zidit i o bisericînchinatMaicii Domnului. El a denumit locul su de muncă şi rugciune Nobliacum sau Noblac. În tot timpul Evului Mediu, spre Nobliacum (Noblac) se îndreptau pelerini din toate prile Europei, rugându-se pentru eliberarea prizonierilor sau a celor condamnai la muncforatpe galerele statului sau a nobililor. În jurul bisericuei s-a ridicat cu timpul o adevratpdure de cruci, pe care atârnau lanuri i ctue, depuse ca semn de mulumire pentru libertatea redobândit.

Un cronicar din vechime amintete cprincipele Boemond de Antiohia, cruciat czut în mâinile necredincioilor i inut prizonier între anii 1100 i 1103, întorcându-se în Europa, a druit sanctuarului din Noblac un lande argint, de mrimea i forma aceluia cu care a fost legat în timpul prizonieratului. i astzi, sfântul pustnic Leonard este printre cei mai venerai sfini în Frana, Germania, Spania, Italia i chiar în Polonia. Lui îi sunt ridicate peste ase sute de biserici i capele, iar numele lui apare foarte des în toponimie i folclor. El este considerat patronul prizonierilor, pentru care mijlocete harul resemnrii i al triei sufleteti, i nu rareori, chiar punerea în libertate.

În contrast cu aceastmare rspândire a numelui i cultului su, multe dintre datele i faptele relatate în Vita sancti Leonardi, operscrisîn jurul anului 1030, nu au putut fi verificate. Se reine ca foarte probabil cera fiul unui nobil franc de pe timpul regelui Clovis, pe care l-a însoit în lupte. Împreuncu el a fost botezat în anul 496, în catedrala din Reims, de ctre sfântul Remigiu. Dupbotez, Leonard a renunat la cariera militar, s-a încredinat conducerii spirituale a sfântului episcop de Reims i a intrat în rândul clerului. Regele ar fi voit s-i încredineze conducerea unei episcopii, dar nu l-a putut determina srenune la gândul su de a se retrage în singurtate. Singurul lucru pe care i l-a cerut fostul tovarăş de arme a fost acela de a-i acorda i lui privilegiul pe care îl avea episcopul Remigiu: s-i poatvizita nestingherit pe prizonieri i pe cei condamnai la galere i saibdreptul de a pune în libertate pe cine va crede el. Regele i-a împlinit rugmintea, druindu-i în plus, i pdurea Pauvian de lângLimoges, spre a-i face aici lcaul de retragere i închinare. În scurtvreme, în jurul lui Leonard au început sse adune tineri dornici de o viaţă spiritualdeosebit, precum i muli dintre ocnaii i prizonierii convertii i eliberai de el.

Dupdouzeci de ani de pustnicie, Leonard închidea linitit ochii în mijlocul ucenicilor si, care i-au înmormântat trupul în bisericua Maicii Domnului de sub Arbori, probabil în anul 559. Bisericua din Noblac a devenit un important loc de pelerinaj.

Rugciune
O, slvite binefctor al umanității, ajutorul nefericiilor, mângâietor al celor oprimai, sperana celor încarcerai, ie îi prezentm nevoile noastre. Elibereaz-ne de toate nenorocirile publice sau interioare. În mod deosebit obine de la Domnul eliberarea sufletelor noastre de orice vin. Fsieim din sclavia pcatului i strim în concordanță cu legea divină și în practicarea tuturor virtuilor, pentru ca smeritm fericirea de a ne bucura cu tine de pacea celor drepi. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent