Translate

18 decembrie 2016

19 decembrie: Fericitul Urban al V-lea, papă

Între anii 1309-1377, condiiile istorice i-au obligat pe urmaii sfântului Petru la conducerea Bisericii slocuiascîn oraul Avignon din sudul Franei, pe malul fluviului Rhône. Între cei care au fost pe Scaunul Apostolic în aceastperioada Captivităţii babilonice se numră şi fericitul Urban al V-lea, ales papla 28 septembrie 1362, cu toate cîn acel moment nu era episcop, nici cardinal, ci numai abate al Mnstirii benedictine Sfântul Victor din Marsilia. Din familie, el se numea Vilhelm de Grimoard.

Vilhelm s-a nscut la castelul Grisac, din regiunea Cévennes, în anul 1310. Din copilrie a manifestat o dragoste deosebitfaţă de reculegere i de munc. Deseori, prsea joaca, alerga în capelă şi rmânea în rugciune pentru mai mult timp. Mama lui spunea atunci: Eu nu-l îneleg, dar, pânla urm, e destul cîl înelege Dumnezeu. A intrat în mnstirea benedictindin Chirac, apoi a trecut la abaia Sfântul Victor din Marsilia, unde a fcut studii strlucite i a luat doctoratul în Dreptul civil i bisericesc. A predat ca profesor în universităţile din Toulouse, Montpellier, Paris i Avignon. Curia papaldin Avignon l-a trimis ca delegat papal în Lombardia i Napoli, i în aceastcalitate a depus eforturi mari pentru pregtirea revenirii Scaunului pontifical la Roma. Pe când se afla în Italia, a fost ales urmaal papei Inoceniu al VI-lea. La 6 noiembrie 1362, a fost hirotonit episcop la Avignon i, în aceeai, zi a primit tiara papal, luându-i numele de Urban al V-lea.

Urban al V-lea a dovedit calităţile unui excepional conductor i o mânenergicla cârma brcii lui Petru, într-o epocde mari greutăţi pentru Biseric. Pontificatul su a fost marcat de trimiterea misionarilor în India, China i Lituania. A dat un mare avânt studiilor ecleziastice i a introdus reforme însemnate în administraia bisericeasc. Nu a ezitat sreînnoiascîmpotriva regelui Petru al IV-lea al Castiliei excomunicarea datde papa Inoceniu al IV-lea, pentru cacesta îi omorâse soia i luase în cstorie o altfemeie. Asemenea urmailor si, Urban al V-lea cuta momentul potrivit de a se întoarce în Roma i a rspunde astfel dorinei generale a cretintăţii din Apus. Poetul Petrarca îi scria: Mai mult decât de orice altcetate, tu eti legat de Roma.

La 30 aprilie 1367, Urban al V-lea împreuncu întreaga curie papal, s-a îmbarcat, la Marsilia, pe o adevratflotde galere i a pornit spre Roma. Dupo scurtoprire la Genova i o edere mai îndelungatla Viterbo, la 16 septembrie, papa a pus piciorul în cetatea etern, primit de locuitorii oraului cu o bucurie de nedescris.

Cronicarul Coluccio Salutati noteaz: dupcâteva zile, Roma rsuna de cântecele lucrtorilor care au rspuns la chemarea papei de a începe restaurarea cldirilor ajunse în ruin. Urban al V-lea s-a preocupat intens i de refacerea spirituala vieii i unităţii Bisericii, ajungând la o mare apropiere de unirea cu Biserica din Rsrit, în cadrul întâlnirilor din anul 1369.

Dar bucuria revenirii la Roma nu a durat mult i, la 7 aprilie 1370, papa a considerat ceste obligat sse întoarcla Avignon, cu toate rugminile multor personalităţi însemnate ale timpului. Sfânta Brigita a mers dupel pânla Bolsena i i-a prezis cva muri îndatdupce va ajunge la Avignon. A ajuns la Avignon în ziua de 26 septembrie.

La 19 decembrie, i-a dat seama cse apropie sfâritul. A cerut sfie îmbrcat în rasa de clugr benedictin i s-a dus în casa fratelui su, deoarece nu voia ssfâreascviaa într-un palat. A dat ordin ca poarta i uile casei srmândeschise, pentru ca oricine spoatintra i svadcum moare un pap. A încetat din viaţă în seara zilei de 19 decembrie 1370. În opt ani de pontificat, prin msurile luate i prin exemplul su personal, a contribuit mult la reînnoirea vieii spirituale în rândul clerului i al credincioilor, precum i la dezvoltarea învăţăturii cretine i a studiilor teologice, în general.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu ai voit ca fericitul Urban sfie în fruntea întregului tu popor i s-l slujeascprin cuvânt i exemplu. Ocrotete-i, prin mijlocirea lui, pe pstorii Bisericii tale, împreuncu turma ce le este încredinat, i cluzete-i pe drumul mântuirii venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent