22 decembrie 2016

23 decembrie Sfântul Ioan de Kęty, preot


Kty este o miclocalitate aezatla poalele munilor Tatra, în Polonia, nu departe de Cracovia unde s-a nscut, în ziua de 24 iunie 1370, Ioan. În aceastepoc, pe tronul Poloniei se afla lituanianul Vladislav al II-lea Iagello, care s-a cstorit cu principesa motenitoare Hedviga, a îmbrăţiat cretinismul i a devenit regele polonezilor i întemeietorul dinastiei Iagelonilor (1386- 1572). Între operele mari realizate de acest suveran este i întemeierea, în 1400, a Universităţii din Cracovia, la care Ioan va ajunge profesor de filosofie i teologie.


Ioan a studiat la Universitatea din Cracovia, unde a studiat cu un elan extraordinar, dorind, dupcum mrturisea el, sajungun preot învăţat. Dupluarea gradelor universitare, a fost hirotonit preot i îndatnumit profesor. În aceastcalitate, a participat la multe discuii publice cu susintorii învăţăturilor husite, care adesea, în loc de argumente, se foloseau de insulte i chiar de lovituri i ameninţări, crora Ioan se mulumea sle rspund: Deo gratias! (Mulumesc lui Dumnezeu!). Pentru a-l pune la adpost de primejdia unor rzbunri, episcopul de Cracovia l-a numit paroh de Ilkusi.

Ca pstor sufletesc, a fost la înlimea pregtirii sale, prin zelul pentru formarea spirituala credincioilor si i printr-o dragoste neobositfaţă de cei sraci. De câteva ori a fost vzut întorcându-se acascu picioarele goale, deoarece pe drum întâlnise un om lipsit de înclţăminte i i le dduse pe ale sale. Într-o dimineaţă, pe când mergea spre biseric, a vzut un om czut în zpadă şi aproape mort de frig. S-a dezbrcat de mantaua sa, l-a învelit i l-a adus în parohie, iar el s-a întors la bisericpentru a celebra Sfânta Liturghie. Pe când se afla în rugciune, dupslujb, vzu cum se apropie de el Preacurata FecioarMaria, purtând în mâini mantaua pe care o dduse sracului.

Ioan a îndeplinit i funcia de preceptor al principilor casei regale poloneze i uneori era invitat sparticipe la recepiile mondene ce aveau loc la curte. Într-o zi, s-a prezentat la o astfel de recepie într-o îmbrcminte simplă şi portarul nu a voit s-i deschid. Întorcându-se acas, i-a schimbat hainele i a revenit la castel. De data aceasta, a fost introdus cu onoruri în sala de recepie. Pe când stteau la mas, din cauza neateniei unui servitor, un pahar s-a rsturnat i a ptat hainele lui Ioan. El a zâmbit împciuitor: e drept ca i costumul meu saibpartea sa, deoarece numai datoritlui am putut sintru aici.

Deviza dupcare s-a condus i pe care o repeta deseori era aceasta: Mai sus! În dificultăţile mici sau mari ale vieii, el cuta spriveascmai sus, spre Dumnezeu, spre venicie, i astfel, loviturile pe care le primea în prestigiul, cariera sau interesele sale materiale nu i-au tulburat linitea sufletului.


Sfântul Ioan Kty a fost i un devotat pelerin. A fcut un drum la Sfântul Mormânt, i de patru ori a mers în pelerinaj la mormintele Sfinilor Apostoli din Roma. Se istorisete c, într-una din aceste cltorii, a fost atacat de ctre tâlhari, care i-au luat toate proviziile i banii ce-i avea asupra lui i la urml-au întrebat dacmai are ceva. El le-a spus cnu mai are nimic, dar mergând mai departe, i-a adus aminte cavea câteva monede de aur cusute în hain. Pentru a nu se simi vinovat de minciun, s-a întors, i-a cutat pe tâlhari i le-a întins monedele rmase în haine. La acest gest cu totul neobinuit, bandiii i-au dat înapoi tot ce luaserde la el.

În amintirea faptelor de caritate ale profesorului Ioan Kty, la Universitatea din Cracovia s-a pstrat mai multe veacuri obiceiul ca la masa profesorilor srmânun tacâm liber, pentru un eventual ceretor. Când btea la uşă un srac, servitorul striga: A venit un srac, iar unul dintre profesori rspundea: A venit Isus Cristos i-l aezau la mas.

Sfântul Ioan de Kty a murit în noaptea de Crciun a anului 1473 i a fost declarat sfânt în anul 1767.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic, te rugm sne dai harul sînaintm în înelepciunea sfinilor dupexemplul sfântului preot Ioan de Kty, pentru ca, artându-ne dragostea faţă de alii, sobinem iertare de la tine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent