21 decembrie 2016

22 decembrie Sfânta Francisca Xaveria Cabrini, fecioară


În anul 1946, papa Pius al XII-lea a ridicat-o la cinstea sfintelor altare pe o umilînvăţătoare, maica Francisca Xaveria, devenitmama milioane de emigrani italieni, prin institutul fondat de ea în 1880, Surorile misionare ale Preasfintei Inimi.


Între anii 1901 i 1913, au emigrat numai în America 4.711.000 de italieni, dintre care 337.400 proveneau din sudul Italiei. O adevratmaladie social, o hemoragie, cum au definit-o sociologii i oamenii politici (dei nu au lipsit i oameni care au avut curajul safirme cemigraia era o afacere pentru stat, deoarece îi aducea valutexternfrriscuri pentru propriul capital). În legturcu dramele rezultate din emigraie, astzi este amintito învăţătoare firavdin Sant`Angelo Lodigiano (Italia), Francisca Cabrini, care a privit fenomenul emigraiei nu cu ochii omului politic ori ai sociologului, ci cu ochii plini de dragoste ai femeii, ai cretinei adevrate, i a meritat titlul de mama emigranilor.

Francisca Cabrini s-a nscut în Sant`Angelo Lodigiano, la 15 iulie 1850, fiind ultimul dintre cei treisprezece copii ai unei familii srace. Rmânând orfande tată şi de mam, ar fi voit sintre într-o mnstire, dar parohul din Codogno a convins-o ce mai bine slucreze într-un orfelinat. Francisca i-a luat diploma de educatoare i s-a druit cu toatinima îngrijirii orfanilor. Împreuncu câteva colege de munc, a constituit un nucleu de pregtire pentru a merge în misiune, luându-i numele de Surorile misionare ale Preasfintei Inimi i alegându-l pe sfântul Francisc Xaveriu drept patronul lor. Cu aceastocazie, sora Cabrini a voit sse numeascFrancisca Xaveria.

Era anul 1880. Episcopul de New York a cerut de la papa Leon al XIII-lea s-i trimitun grup de clugrie care sse ocupe de emigranii italieni în oraul New York, unde erau azvârlii zilnic din calele vapoarelor i lsai frnici un fel de asistenţă materială şi spiritual. Leon al XIII- lea a apelat la sora Francisca Xaveria. Ea i surorile ei ar fi voit sse îndrepte spre Asia, asemenea sfântului Francisc Xaveriu, dar, înelegând drama atâtor persoane care aveau nevoie de prezena lor au rspuns chemrii Pstorului Suprem.

De la prima dintre cele douzeci i patru de traversri ale oceanului, a refuzat orice tratament special i a împrit cu toi cltorii neplcerile i nesiguranele cltoriei. Este extraordinar curajul cu care a păşit în imensa metropolamericană şi, trecând peste mii de piedici, a stabilit primul punct de întâlnire i ajutorare a emigranilor. Mai întâi s-a ocupat de orfani i de bolnavi. A construit case, coli i un mare spital în New York, apoi la Chicago i în alte orae. În 1896, a deschis o coalsuperioarpentru femei în Argentina.

Celor care îi artau admiraia pentru realizarea atâtor opere, sora Francisca le rspundea cu o umilinţă sincer: oare nu Domnul a fcut toate acestea? Este vorba de treizeci de institute de asistenţă, fondate în opt ţări. Moartea a surprins-o la datorie, în ziua de 22 decembrie 1917, la Chicago. Trupul su a fost adus în triumf la New York, în biserica alturatcasei-mame, Mother Cabrini High School, ca sfie aproape de copiii ei.

În timp ce, în Europa, ura i lcomia presrau pmântul cu morminte, maica Francisca Xaveria i surorile ei adugau o paginluminoasîn istoria umanității.

Rugciune
Dumnezeule, care ai chemat-o, în Biserica ta, pe sfântul Francisca Xaveria sle arate semenilor si calea mântuirii, d-ne, te rugm, harul, ca, prin exemplul ei, s-l urmm astfel pe Cristos învăţătorul, încât sputem ajunge la tine împreuncu fraii notri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent