11 decembrie 2016

12 decembrie: Sfânta Fecioară Maria de la Guadalupe


Primii misionari care au venit în Mexic alturi de conchistadori au avut puin succes la început. Dupcâteva decenii doar câteva sute de indieni mexicani se convertiserla credina cretin. Cretinismul nu reuea sprindrdcini aici, fie din cauzcmexicanii nu înelegeau mesajul misionarilor, fie pentru cpur i simplu îi respingeau pentru ceuropenii îi fcusersclavi.


În 1531 însăşi Mama lui Isus i-a aprut umilului Juan Diego. Semnele date de ea, trandafirii, vindecarea unchiului lui Juan, i în special imprimarea imaginii ei pe haina lui Juan, i-au convins pe oameni spriveascîntr-un alt mod cretinismul. Drept urmare, în scurt timp ase milioane de indieni mexicani s-au botezat la cretinism.

Putem desprinde de aici doumari lecii: una a credinei i una a înelegerii. Prima lecie este aceea cDumnezeu a ales-o pe Maria ca sne conducla Isus. Mexicanii îi datoreazcredina cretininfluenei ei. Frea, nu l-ar fi putut cunoate pe Fiul ei, astfel cîi sunt pe veci recunosctori. A doua lecie o primim de la Maria. Ea i-a aprut lui Juan Diego nu ca i Madona european, ci ca o frumoasprinesaztec, vorbindu-i în limba aztec. Dacdorim ca cineva saprecieze Evanghelia, trebuie sîi respectm cultura i mentalitatea din care provine. Înelegându-l, putem sîl ajutm sîl îneleagă şi sîl cunoascpe Cristos.

De ce Fecioara Maria, dupce i-a aprut unui indian în recent cuceritul Mexic i i-a vorbit în nahuatl (limba vorbitde azteci), s-a numit pe sine cu un nume spaniol, de Guadalupe? În toate apariiile ei, Maria s-a prezentat sub diferite titluri, precum Fecioara Maria sau Mama lui Dumnezeu, ulterior fiind cunoscută şi cu numele locului unde a aprut (Lourdes, Fatima). Se pune deci întrebarea de ce dupce a aprut în Mexic i a vorbit limba aztecilor, Fecioara i-a luat un nume de origine spaniol.

Numele de Guadalupe se leagde statuia Fecioarei de Guadalupe, din Estremadura, Spania. Se tie cpapa Grigore cel Mare i-a dat episcopului de Sevilia o statuie a Fecioarei, care timp de 600 de ani a fost pierdut, fiind regsitîn 1326 de un vcar pe numele su Gil Cordero. Acesta a gsit-o în urma unor apariii ale Fecioarei, care i-a indicat locul statuii: undeva lângun sat numit Guadalupe. Astfel, dei originea numelui de Guadalupe este înccontroversat, se pare cla mijloc este o confuzie. Muli cred cla rdcina confuziei sttraducerea din limba nahuatl în limba spaniola cuvintelor rostite de Sfânta Fecioarlui Juan Diego. Se crede cFecioara Maria a folosit cuvântul aztec coatlaxopeuh care se pronunţă quatlasupe, foarte asemntor cu pronunia cuvântului spaniol Guadalupe. Coa înseamnpersoanviclean, rea, tla este pronumele care s-ar putea traduce prin cel, iar xopeuh înseamna distruge sau a zdrobi. Astfel, în realitate Fecioara Maria s-a numit pe sine cea care îl distruge pe cel rul.

Snu uitm cîn acele vremuri, aztecii ofereau anual cel puin 20.000 de brbai, femei i copii pentru sacrificiu pentru zeii lor. În 1487, în timpul unei ceremonii care a durat patru zile, prin care a fost inaugurat un nou templu în Tenochtitlan, au fost ucii nu mai puin de 80.000 de oameni. Fecioara a distrus rul, în doar câiva ani dupapariiile ei milioane de mexicani convertindu-se la cretinism.

Rugciune
Dumnezeule, care ai fcut-o pe Nsctoarea Fiului tu, i mama noastr, d-ne harul, ca, perseverând în pocinţă şi rugciune pentru mântuirea lumii, sfim vrednici de a promova în zilele noastre, cu mai mult curaj, împrăţia lui Cristos. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent