03 decembrie 2016

4 decembrie: Sfânta Varvara, fecioară martiră

În rândul celor 14 sfini pe care evlavia Evului Mediu i-a numit sfinii ajuttori, sfânta Barbara, sau Varvara, ori Vârvara, era invocatîmpotriva primejdiei de moarte subită şi de fulgere. Ea a fost martirizatîn oraul Nicomedia, din Bitinia, pe vremea împratului Maximin Tracul (235- 238), un om de staturherculean, care consuma o amforde vin pe zi i zdrobea cu o loviturde pumn capul unui cal, i care a voit s-i persecute pe cretini numai pentru cantecesorul su, Alexandru Sever, fusese îngduitor faţă de ei.

Actele Sfintei Barbara ne spun cea era fiica unui om bogat din Nicomedia. Tatl ei, Dioscor, a închis-o într-un turn înalt pentru a o pune la adpost de vizitele unor peitori nedorii, dar aici ea îi primea pe filosofii, oratorii i poeii angajai so introducîn tainele tiinei i artelor. Nemulumitde ceea ce afla de la acetia, l-a chemat la ea i pe renumitul Origene. Acesta l-a trimis pe ucenicul su, Valentinian, care i-a expus pe larg adevrurile învăţăturii cretine i apoi, la dorina ei, a botezat-o în secret. Urmând convingerile sale noi, a distrus toate statuile zeilor din castelul su i a fcut semnul crucii pe pereii casei. Când tatl a vzut acestea, cuprins de mânie, a voit so omoare cu mâna lui, dar ea a scpat i a fugit în pdure. El a alergat dupdânsa, a prins-o i, trgând-o de pr, a dus-o direct la judectorul Marcian, trimisul împratului pentru condamnarea cretinilor. Deoarece a refuzat ssacrifice zeilor, a fost btutcu vergi, zgâriatcu ghearele de fier înroite, strânsîntre plci metalice înfierbântate. În cele din urm, tatl a cerut si se faconoarea de a pune el însui capt vieii acestei fiine care i-a insultat pe zeii imperiului. A scos-o afardin cetate i, cu o loviturde secure, i-a tiat capul. În aceeai clip, un fulger ca din senin l-a transformat în cenuşă pe acest tatlipsit de omenie. De atunci, sfânta Barbara este invocatîmpotriva primejdiei de moarte neateptată şi de loviturile fulgerului.

Rugciune
Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Varvara i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

14 comentarii:

Gina Radna spunea...

sint slujnica dreptaci schelarie de mir cult ortodox Magda cap sef sfat in V-16 vanzari marfa tigani corect leal,chitanta mica cerata profesionista ariana sovietica tot cum am cerut vesnic.

Gina Radna spunea...

inchinata sfintei slujnice Rodi,Candida si Barbara cu secrete si corect vesnic.

Gina Radna spunea...

este cartea mea JUDECATORIE eu parinti bunici[3] la adventisti la noi sf biserica corecta etern si vesnic 1900-vesnic in romana conditional optativ vesnic.

Gina Radna spunea...

sint scoala meserie corecta eu Gc, parinti vbunici[3] media aritmetica 1-4 Bologna sistem conditional optativ corecte de nota 10 1900-etern si vesnic[probele foto corecte vesnic banca Agricola aici sat anale vesnic].

Gina Radna spunea...

Sintem scoli la adventisti aici Stat corecti toti 1900-vesnic acceptam ideogramele vesnic.

Gina Radna spunea...

am scos cu iscalituri popi pe soramea si unchiul mamii si fratii surorile tatii bunici[3] din DUALA BUCATARI UCECOM si case proprietate din toata contumacia per motiv de lemne comuniste,cartea de imobil norma socialista,munca,au meniscul rupt natale ii lasam 1900-vesnic corect la,,chinologie,,.

Gina Radna spunea...

a scos sfanta Varvara toti invinuitii nostrii i-a deferit armatei eu parinti bunici[3] 1900-vesnic .

Gina Radna spunea...

Eu in Miercurea cenusii am omorat achitat capitulat ireversibil vinovatii din poarta mea la depesa popi seminar sf Nicolaie,AZS.Corect 1900-etern si vesnic.

Gina Radna spunea...

este cartea cu caseta cu diagrama si ideograme radiograme fotograme stenograme si facsimile foite recepte, si steno corecte vesnic etern ale lui R.M cnp[IDnp] in Cincu gratuit 1900-vesnic stampilate sigilate APV vesnic.

Gina Radna spunea...

sint toti facuti de ras cu marturi inaintea lui Dumnezeu si oameni filmati scoda evrei regina
blestemati in cartile sf Botez cu seei si edu portale carnete de elev si restul gecados la casatorii nunti, 1900-vesnic corect jur pe Mardoheu vesnic.

Gina Radna spunea...

au toti oamenii indiferent rasa filacteria mea corecta 1900-etern si vesnic cu semn vesnic .

Gina Radna spunea...

Recunosc la PROCURATURA reale cine ,,a fost,,motivul suma cat pe cat fapta grava serioasa reala si legea cu care am judecat anul, corecte 1900-vesnic si etern.

Gina Radna spunea...

Sint ghiavola barfitoare cu LEGILE mele Tabla de Legi canonice corecte arian cum am cerut numai zidarii schele bisericesti tigani,pe sf munte Tabor noaptea la foc 1900-vesnic datat cu carbon,,la zi,,si la nemti subteran legal gratuit vesnic[sigilat ai lor aia corecti vesnic].

Gina Radna spunea...

sint panzele sufletului la toti din Varz corecte reale in oglinda publica cartier adevarul in Varz la pripor 1900-vesnic.

Des coeurs qui se rencontrent