30 decembrie 2016

31 decembrie: Sfântul Silvestru I, papă


Despre sfântul Silvestru I, pap, se cunosc foarte puine date în afarde faptul ca condus Biserica Romei de la anul 314, ca urmaal sfântului Melhiade, i pânla anul 335. Un pontificat de lungdurat, care a mers în paralel cu domnia împratului Constantin cel Mare (306-377), într-o perioadde mare importanţă pentru Biseric. Prin Edictul da la Milano (312), persecuiile au luat sfârit i s-a început organizarea vieii bisericeti, operla care Constantin cel Mare a avut o contribuie însemnat. Împratul, crescut în vechea tradiie roman, se considera ceste reprezentantul legitim al divinităţii, prin urmare, i al Dumnezeului cretinilor, i, ca atare, îi revine dreptul ssupravegheze Biserica. El nu a renunat niciodatsfoloseasctitlul de Pontifex Maximus. Papa Silvestru I a dovedit o înelegere adânca lucrurilor i o viziune larg, respectând bunele intenii ale împratului faţă de credina cretină şi acceptând iniiativele luate de el.


Constantin cel Mare, i nu papa Silvestru, a convocat în anul 314 Conciliul care a potolit o schismizbucnitîn Africa, i în anul 325, primul Conciliu Ecumenic din istorie, la Niceea, în Bitinia, locuina de vara împratului. La acest prim conciliu ecumenic, Silvestru nu a putut lua parte din pricina vârstei sale înaintate, dar i-a trimis ca reprezentani pe episcopul Osius din Cordoba i doi preoi. În timpul pontificatului papei Silvestru, episcopii din Occident, adunai în Conciliul de la Arles, au stabilit principiul conform cruia validitatea sacramentelor nu depinde de sfinenia celui ce le confer.

Buna înelegere între papa Silvestru i împratul Constantin a dus la o mare dezvoltare a construirii lcaurilor de cult. Istoricul contemporan lor, Eusebiu din Cezareea, scrie: noi, care ne- am pus toatsperana în Cristos, eram cuprini de o bucurie de nedescris i pe feele tuturor strlucea un fel de veselie divin, când vedeam cum reînviau, ca dupo îndelungă şi ucigtoare boal, toate lcaurile care cu puin mai înainte fuseserruinate de impietatea tiranilor. i multe temple se ridicau din nou, de la pmânt pânîn înaltul cerului, strlucind de curăţenie i frumusee cu mult mai mult decât cele ce au fost drâmate (Historia eclesiastica X, l-3).


Conform legislaiei romane, distrugerea unui cimitir constituia un Sacrilegium, o profanare, i numai Pontifex Maximus avea dreptul sdecidsoarta cimitirelor. Constantin cel Mare, folosind calitatea de Pontifex Maximus, a hotrât desfiinarea i acoperirea cu pmânt a unui cimitir de pe Colina Vatican, pentru a se ridica o mare bazilicpe locul unde fusese înmormântat sfântul Petru. Colaborrii strânse între împrat i papa Silvestru se datorează şi construirea altor doumari bazilici romane, una în cinstea sfântului Paul i alta în cinstea sfântului Ioan.

Sfântul Silvestru a murit în anul 335. Cartea Deposito episcoporum, scrisîn 354, noteazcpapa Silvestru a fost înmormântat la 31 decembrie, în cimitirul Priscilla de pe Via Salaria.

Rugciune
Vino, Doamne, în ajutorul poporului tu, care se încrede în mijlocirea sfântului papSilvestru. Cluzete-ne pe drumul vieii, ca sne învrednicim sajungem într-o zi la fericirea frde sfârit. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent