01 decembrie 2016

2 decembrie: Sfânta Bibiana, fecioară martiră

Sfânta Bibiana, numită și Viviana (nume de proveniență etrusccare la origine ar trebui sfie Viniana, forma feminina numelui etrusc Vinianus, nume al crui îneles nu este cunoscut), a fost cinstitde ctre papa Simpliciu (468-483) care a zidit în Roma o bazilicpe locul unde odihnete trupul ei, spre a-i adposti rmăşiele pmânteti.

Istoria acestei tinere i mult venerate martire se împlinete cu ultima persecuie decretată şi coordonatde împratul Flavius Claudius Iulianus, care a renegat credina cretină şi a încercat sreinstaureze cultul pgân, meritându-i supranumele de Iulian Apostatul (361-363). Om cu o mare cultur, sub influena neoplatonismului, a conceput un pgânism reîntinerit i a voit s-l impuncu fora. A dat libertate de aciune tuturor sectelor cretine, sperând cse vor distruge una pe alta, a rezervat numai pgânilor toate posturile de conducere, i-a exilat pe cei care se dovedeau prea zeloi în afirmarea credinei lor i a cutat prin toate mijloacele s-i facodioi pe cretini.

În aceastsituaie, un fost prefect al Romei, Flavian, tatl a doufete, Bibiana i Demetria, a fost marcat cu semnul sclavilor pe frunte i trimis în exil. Soia lui, Defrosa, a fost condamnatla moarte i i s-a tiat capul. Au rmas cele doufiice ale lor, pe care guvernatorul Aprovian, dupce a pus stpânire pe averea lui Flavian, a încercat sle atragde partea sa, dar nereuind, a poruncit sfie aruncate în închisoare.

Demetria, sora mai mic, a încetat din viaţă chiar mai înainte de a fi supustorturilor. Bibiana, neînfricată şi hotrât, a fost trimisîntr-o casde toleranţă şi încredinatunei femei uuratice, pentru a-i schimba gândurile. Deoarece nici în felul acesta nu a reuit so abatde la hotrârea ei, Aprovian a poruncit sfie legatde un stâlp i biciuit. Din cauza rnilor primite, i-a dat sufletul în mâinile Creatorului, iar trupul a fost luat de cretini i înmormântat alturi de cel al surorii sale, în apropierea casei lor printeti. Pe acest loc se va ridica mai târziu mreaa bazilicce-i adpostete i astzi relicvele venerate.

Rugciune

Dumnezeule, tu ne dai astzi bucuria de a o srbtori pe sfânta Bibiana i ne luminezi cu exemplul curăţiei i al triei sale. Druiete-ne cu buntate harul de a fi ajutai, prin meritele ei, sînaintm pe drumul credinei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent