16 decembrie 2016

17 decembrie: Sfânta Olimpia


aptesprezece dintre scrisorile rmase de la sfântul Ioan Gurde Aur (344-407) sunt adresate unei nobile doamne, diaconeasa Bisericii din Constantinopol, creia el îi destinuie frmântrile sufletului, durerile exilului, planurile pentru restabilirea ordinii i a pcii în ora. Femeia nobilcare s-a învrednicit de prietenia marelui sfânt este sfânta Olimpia.

Tatl Olimpiei, contele Anicius, ocupa o funcie înaltde stat, iar mama era rudcu regele Armeniei. La formarea ei culturală şi morala contribuit mult sora sfântului Anfiloc, prieten al sfântului Vasile, precum i sfântul Grigore de Nazianz. Când Olimpia s-a cstorit, la vârsta de optsprezece ani, cu Nebridius, intendentul domeniilor împratului Teodosie cel Mare, l-a invitat i pe Grigore, atunci retras la Arianze, sia parte la nunt. Btrânul episcop i-a scris: nu ar fi nici uor, nici decent pentru un btrân reumatic ca mine sse aeze la un banchet nupial. Pentru tine, fiica mea, dupDumnezeu, soul tu saibîntotdeauna cel dintâi loc în inima ta. Sîmprii amândoi i bucuriile, i durerile voastre. El sse ocupe cu treburile din afar, iar tu s-i rezervi vârtelnia, lâna i meditarea Sfintelor Scripturi, în cas... i sajungi s-i vezi pe copiii copiilor ti crescând i ludându-l pe Domnul. Dorina sfântului episcop nu s-a împlinit, cci, dupdouzeci de luni, Nebridius a murit i a lsat-o pe Olimpia vduvla douzeci de ani, stpâna unei averi imense.

Muli pretendeni i-au cerut mâna, dar ea nu a voit smai tie de o a doua cstorie. Împratul Teodosie a obligat-o s-l ia în cstorie pe un oarecare Elpidius, dar i acesta a fost refuzat categoric. Atunci, împratul a ordonat si se punsechestru pe toate bunurile, pâncând îi va schimba hotrârea.

Olimpia a rmas neclintit. Mai mult chiar, a cerut de la patriarhul Constantinopolului, sfântul Nectarie, sfie primitîn rândul diaconeselor, pentru a se dedica în întregime lui Dumnezeu i operelor de binefacere. Când pe scaunul patriarhal a ajuns episcopul Ioan al Antiohiei, supranumit Gurde Aur, Olimpia era deja renumitpentru zelul i eforturile depuse în slujba Bisericii. Noul patriarh i-a acordat toatîncrederea i prietenia sa. Deoarece a rmas credincioasacestei prietenii i atunci când curtea imperiall-a trimis în exil pe severul judector al pcatelor vremii, ea însăşi a fost alungatdin Constantinopol, comunitatea diaconeselor desfiinându-se, toate bunurile fiind confiscate. În cele din urm, au exilat-o în Nicomedia, unde a murit în jurul anului 410.

Rugciune
Dumnezeule, care ne dai, în fiecare an, bucuria de a o srbtori pe sfânta Olimpia, d-ne, te rugm, putere, sducem o viaţă cu adevrat cretin, dupexemplul ei. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent