17 decembrie 2016

18 decembrie: Sfântul Zosim, ucenicul Sfântul Paul


Martirologiul Roman îi amintete în aceastzi pe sfinii Zosim i Rufus, ucenici ai sfinilor apostoli, care au colaborat la întemeierea primelor comunităţi cretine din Macedonia. Noul Testament nu le pomenete numele, dar ei sunt menionai în scrisoarea sfântului Policarp, adresatBisericii din Filipi.


Eu vîndemn deci pe toi sfii rbdtori i sdai dovadde rbdarea voastr, aa cum ai vzut cu ochii votri nu numai la fericiii Ignaiu, Rufus i Zosim, dar i la concetăţenii votri, la însui Paul i la ceilali apostoli. Fii convini ctoi acetia nu au alergat frrost, ci în credinţă şi dreptate, i acum ei se aflalturi de Domnul, în locul ce li se cuvine pentru suferinele pe care le-au îndurat. Deoarece ei nu au iubit aceastlume, ci pe Acela care a murit pentru noi i tot pentru noi a fost înviat de Dumnezeu. Aceastchemare clduroasa fost adresatcretinilor filipeni de ctre sfântul Policarp.


Filipi era un oravestit din Macedonia, la hotarul cu Tracia, care îi avea numele de la Filip al II-lea, tatl lui Alexandru cel Mare. Comunitatea cretindin acest oraera formatîn cea mai mare parte din pgâni convertii la cretinism, în timp ce cretinii provenii dintre evrei reprezentau o minoritate. Credina le-a fost predicatfilipenilor de ctre însui sfântul Paul. Era prima comunitate întemeiatde el pe pmânt european i, poate pentru acest motiv, comunitatea din Filipi a rmas pentru totdeauna foarte aproape de inima lui, dupcum se vede din scrisoarea pe care le-a trimis-o pe când se afla în închisoare la Roma. Prezena lui Zosim i a lui Rufus în mijlocul cretinilor filipeni, dei nu este nominal menionat, a lsat urme adânci în sufletul lor, astfel încât sfântul Policarp, scriindu-le filipenilor, i-a aezat alturi de sfântul Paul i de sfântul Ignaiu.

Deoarece sfântul Policarp (+ 155) i-a cunoscut pe muli dintre ucenicii sfinilor apostoli i a pstorit într-un timp când între diferitele comunităţi cretine de pe malul Mrii Egee erau foarte frecvente schimburile de scrisori i de vizite, menionarea de ctre el a sfinilor Zosim i Rufus este o dovadde netgduit a activităţii i sfineniei lor, cu toate cnu se cunosc alte amnunte privitoare la viaa lor. Biserica îi aazîn rândul celor care au trit i au lucrat pentru rspândirea împrăţiei lui Dumnezeu i îi propune credincioilor ca exemple vrednice de imitat.

Rugciune
Dumnezeule, care ai druit slbiciunii noastre exemplul i ocrotirea sfinilor ti, ca sputem merge pe calea mântuirii, te rugm acum, celebrând naterea pentru cer a sfântului Zosim, ucenicul sfântului Paul, sne învredniceti cu buntate, ca, păşind pe urmele sale, sne apropiem de tine. Amin 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent