02 mai 2016

3 mai: Sfinții Filip și Iacob, apostoli



Din evangheliile sinoptice aflm care este locul naterii sfântului Filip, Betsaida. În evanghelia dupsfântul Ioan mai aflm cera prieten cu apostolul Natanael – Bartolomeu, pe care l-a condus la Isus: L-am gsit pe cel despre care au scris Moise, în Lege, i profeii, pe Isus, fiul lui Iosif din Nazaret... Vino i vezi! (In 1, 45.46b)

Lui i s-a adresat Isus în momentul în care s-a petrecut minunea înmulirii: de unde vom cumpra pâini ca acetia smnânce?(In 6, 5b). Filip nu a îneles sensul întrebrii i, dupce i-a aruncat din nou privirea asupra mulimii care-i înconjura, a spus: nu le-ar ajunge pâine de dousute de dinari ca sia fiecare câte puin (In 6, 7).

Firea oarecum nerbdtoare a lui Filip ne apare limpede dintr-o altînsemnare a Evangheliei, la Cina cea de Tain. În timp ce Isus le-a vorbit apostolilor si despre misterul adânc al Sfintei Treimi, Filip, copleit de cele auzite, i-a spus lui Isus: Doamne, arat-ni-l pe Tatl i ne este de ajuns (In 14, 8).

Despre activitatea i moartea sfântului Filip nu ni s-au pstrat documente sigure. O tradiie foarte veche afirmcel a activat în prile de nord ale Asiei Mici i a murit rstignit pe Cruce, la vârsta de 87 de ani, sub împratul Domiian. Mai târziu, rmăşiele lui pmânteti au fost transportate la Roma i aezate în biserica Sfinilor Apostoli, alturi de cele ale sfântului Iacob cel Mic. Se pare cacesta este motivul pentru care Biserica Latinîi srbtorete împreun.

Sfântul Iacob, pe care evanghelistul Marcu îl numete cel Mic pentru a-l deosebi de omonimul su, Iacob cel Mare, fratele lui Ioan, a fost episcopul Ierusalimului, dupanul 42, când Iacob cel Mare a fost martirizat, iar Petru a prsit oraul. De la sfântul Iacob cel Mic a rmas o scrisoare, cuprinsîn Noul Testament. Scrisoarea este adresattuturor comunităţilor cretine i aratcautorul ei este un om hotrât, chiar aspru cenzor necruţător al greelilor, dar i printe înelept. Ea cuprinde expresii tari, care, i astzi sunt perfect actuale:

De unde [vin] rzboaiele, de unde conflictele dintre voi? Oare nu tocmai din poftele voastre care se luptîn membrele voastre? Râvnii i nu avei; ucidei i invidiai, dar nu reuii sobinei; vluptai i purtai rzboaie; nu avei pentru cnu cerei, cerei i nu primii pentru ccerei ru, pentru a risipi în plcerile voastre (Iac 4,1-3).

Despre moartea sfântului Iacob cel Mic avem însemnri foarte vechi. Istoricul evreu Iosif Flavius ne spune cIacob cel Mic a fost condamnat sfie ucis cu pietre, în anul 61 sau 62. Condamnarea a fost hotrâtde marele preot Anna al II-lea, care rmsese o autoritate supremîn Ierusalim, în intervalul dintre moartea procuratorului Festus i numirea succesorului su. Marele preot a folosit situaia pentru a-l elimina pe episcopul cretin al Ierusalimului. Asemenea celorlali apostoli, Iacob cel Mic a pecetluit cu sângele su credina i dragostea lui faţă de Rstignitul de pe Golgota.

Rugciune
Dumnezeule, care ne bucuri an de an cu srbtoarea apostolilor Filip i Iacob, prin mijlocirea lor, f-ne, te rugm, prtai de moartea i învierea Fiului tu unul-nscut, ca sne învrednicim a ajunge la contemplarea ta venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent