Translate

24 mai 2016

25 mai: Sfântul Grigore al VII-lea, papă

Înainte de a fi ales pap, Grigore al VII-lea se numea Hildebrand de Soana. Era din regiunea Toscana (Italia), nscut prin anul 1028. Vocaia i dorina lui cea mai mare a fost striascîn mnstire, dar pregtirea i personalitatea lui puternicl-au adus la Roma, alturi de scaunul urmaului lui Petru. Aici, papii Leon al IX i Alexandru al II-lea i-au încredinat misiuni de mare însemntate, pe care le-a îndeplinit cu cinste, atrgându-i dragostea i preuirea tuturor.

În ziua de 22 aprilie 1073, în timp ce se oficia slujba de înmormântare a papei decedat, clerul i poporul, prin strigte furtunoase, l-au aclamat pappe Hildebrand. Dupopt zile, cardinalii au ratificat alegerea, pe care a primit-o cu durere mult, plângând i gemând.

El i-a luat numele de Grigore al VII-lea i a pornit cu hotrâre la realizarea reformelor pe care el însui le susinuse în faa predecesorilor si: lupta împotriva simoniei (cumprarea cu bani a funciilor bisericeti) i împotriva amestecului împratului în numirea episcopilor, a stareilor i chiar a papei, precum i restaurarea unei severe discipline a celibatului. De la început, el a întâmpinat o puternicrezistenţă, chiar din partea clerului. La Sinodul din Magnoza, clericii au strigat: Dacpapei nu-i sunt de ajuns oamenii ca sconducBiserica, smeargîn cer s-i aducîngeri.

În scrisorile trimise unor prieteni papa îi destinuia necazurile, dovedind o mare sensibilitate în faa multor dificultăți crora a trebuit sle facfață artând în acelai timp cera mereu gata s-i împlineascdatoria: mapaso durere îngrozitoare i o tristee de moarte, îi scria în ianuarie 1075 prietenului su, Ugo, abate la Cluny, deoarece... dacprivesc spre apus, la rsrit sau la nord, cu greu voi gsi episcopi legitim alei i pe toatviaa, care spstoreascpoporul lui Cristos din iubire, i nu din ambiii lumeti.

La un an dupaceasta, a avut loc întâlnirea durcu Henric al IV-lea, împratul german. Acesta refuzase sdea ascultare papei, la reglementarea situaiei unor episcopi: papa l-a excomunicat, iar împratul se vedea deodatînstrinat de poporul i principii si. Pentru a cere iertare papei Grigore al VII-lea, Henric al IV-lea s-a îndreptat spre Canossa. Însabia dezlegat de excomunicare i ajuns acas, împratul împreuncu un grup de episcopi credincioi lui, a ales un alt pap. Pentru a-l impune, împratul i-a luat armata i s-a îndreptat spre Roma. Papa a fost nevoit sse ascundîn castelul pontifical Sant’Angelo i sîl cheme în ajutor pe regele Robert Guiscardo. Pe strzile Romei a început o luptcrâncencare i-a fcut pe locuitorii Romei sse revolte i ei împotriva papei.

Grigore al VII-lea, ocrotit de normanzi, fiind nevoit sfugla Salerno, prsit de toi, muri în ziua de 25 mai 1085, repetând cuvintele psalmului: Am iubit dreptatea i am urât nedreptatea, pentru aceasta mor în exil. A fost înmormântat în catedrala din Salerno i, în 1606, a fost declarat sfânt.

Obinuii svedem în acest papun lupttor cu brade fier împotriva împratului, nu trebuie suitm pe servitorul umil al miresei lui Cristos, Sfânta Biseric, pentru care a muncit i a suferit ca ea srmânliber, castă şi catolic. Sunt ultimele cuvinte ale scrisorii pe care a trimis-o din exilul de la Salerno, implorându-i pe credincioi svinîn ajutorul mamei lor, Sfânta Biseric.

Rugciune
Te rugm, Doamne, s-i dai Bisericii tale duhul triei i râvna pentru dreptate cu care ai binevoit s-l luminezi pe sfântul papGrigore, pentru ca ea, alungând nedreptatea, sse poatdedica în deplinlibertate slujirii binelui. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent