07 mai 2016

8 mai: Fericitul Ieremia Valahul, călugăr

Fericitul Ieremia s-a nscut într-un ctun din Moldova (Valahia Minor) în ziua de 29 iunie 1556. Era primul din cei apte copii ai familiei Stoica i Margareta Costist. La botez a primit numele de Ion.

Demnde remarcat în viaa i vocaia lui Ion este mama Margareta, care era o femeie plinde credinţă, i care a tiut stransmitfiilor ei, încdin copilrie, pe lângeducaia uman, i o educaie profund cretin. Ea i-a vorbit despre teama de iad i uurina cu care se poate ajunge acolo, precum i despre frumuseea vieii cretine i a urmrii acesteia, adica Cerului.

Totodat, i-a spus cexisto arîncânttoare unde triesc bunii cretini, unde clugrii sunt sfini i unde locuiete Papa, care este Vicarul lui Cristos pe pmânt. Bineîneles, toate acestea nu l-au lsat indiferent pe Ion, dimpotrivîn inimi s-a aprins dorina de a deveni i el clugr pentru a scpa de iad i pentru a fi sigur cva ajunge în Paradis.

Astfel, la vârsta de 18 ani, i-a prsit patria i a mers în Italia, unde se aflPapa i sunt clugri sfini. Trecând Carpaii prin pasul Oituz a trecut pe la Alba Iulia, iar de aici, însoind un medic italian, Pietro Lo Iacomo, ajunge la Bari. Luminat de providenţă, se duce la Napoli, unde a intrat în mnstirea capucinilor, primind numele de Ieremia la 8 mai 1578. Destinat sîngrijeascpe confraii bolnavi în mnstirea Sfântul Efrem cel Nou din Napoli, i-a slujit timp de 40 de ani cu aleasblândee i mare druire.

Un fapt minunat s-a petrecut în ajunul srbtorii Adormirii Maicii Domnului din anul 1608. Fratele Ieremia se pregtise cu o fervoare deosebitpentru aceastsrbtoare. i iatcîn capela în care se afla în rugciune a aprut Sfânta Fecioar, cu Fiul su în brae, i care s-a revelat umilului frate în toatsplendoarea i frumuseea ei. Era învemântatîntr-o mantie alb, presratcu stele strlucitoare, mai strlucitoare decât soarele. Cu toate acestea ele nu-l orbeau pe evlaviosul nostru frate care, în genunchi, cu braele deschise, învluit de atâta lumin, începu so priveasccu deosebitveneraie. Apoi, cu o fireascsimplitate, i-a spus Sfintei Fecioare: Stpâna mea i Maica lui Dumnezeu, Marie, tu eti regină şi nu pori coroanpe cap? Maria zâmbind i strângându-i cu dragoste copilul la piept, i-a rspuns: frate Ieremia, coroana mea este fiul meu, pe care-l port în brae
La vârsta de 69 de ani, fratele Ieremia Valahul era contient de apropierea momentului în care trebuia smeargîn patria lui, adicîn Paradis. Era anul 1625. La 26 februarie a împlinit ultimul serviciu atunci când a vizitat un bolnav, mergând pe jos 12 km pe o vreme geroas.

La 18 decembrie 1959, Papa Ioan al XXIII-lea, i-a declarat eroicitatea virtuilor, iar la 30 octombrie 1983, papa Ioan Paul al II-lea l-a declarat Fericit. Imitator fidel al sfântului Francisc, a avut o mare iubire faţă de Isus Rastignit, de Euharistie i de Sfânta FecioarMaria, pe care o numea Micua noastr.

Rugciune
Fericite Ieremia, prim minunile svârite în viață şi dupmoarte, ai adus cinste i preamrire lui Dumnezeu. Te rugm cu umilință, îndreapt-i ochii spre noi i mijlocete-ne de la Domnul harurile pe care i le cerem...
Arat, Fericite Ieremia, i între noi, fraii ti români, puterea minunatcu care te-a înzestrat Dumnezeu: de a vindeca pe cei bolnavi, de a mângâia pe cei mâhnii i de a întoarce de pe calea pierzrii pe cei pctoi.
Punem rugciunile noastre smerite în mâinile tale i ateptm cu credință vie i supunere deplinmilostivirea Domnului asupra noastr, asupra rudelor i cunoscuilor notri, asupra întregului popor român i mai ales asupra acelora care au mai mare nevoie de ea. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent