20 mai 2016

21 mai: Sfânta Elena, mama împăratului Constantin

Flavia Iulia Helena ne face sne gândim la o persoancu origini nobile, pentru cera mama împratului, însrealitatea este alta. S-a nscut în anul 248 în Bitinia, o regiune situatla nord- vestul Asiei Minor. Era descendenta unei familii simple. Sfântul Ambroziu afirmcera o stabularia, adico servitoare într-un han.

Tribunul Constaniu Clorus, datoritcalităților ei, a luat-o de soie în ciuda diferenei de classocial. Din cstoria lor s-a nscut Constantin în anul 272. Când Constaniu Clorus a ajuns Augustus împreuncu Galerius, a fost silit so repudieze pe Elena, deoarece legea romannu permitea cstoria între un patrician i o femeie din poporul de jos. Elena s-a retras mâhnit.

Probabil în aceastperioada cunoscut i a aderat la mesajul cretin al mântuirii. Constantin conducea armatele romane în Britania când tatl su murea în anul 306. Primind vestea morii lui Constaniu Clorus, legiunile britanice l-au aclamat pe tânrul comandant Augustus. Îndatacesta o chemlângel pe mama sa, Elena, creia îi dtitlul de Nobilissima Femina (DoamnPreanobil). Dupce va fi devenit totius orbis imperator (împrat al întregului pmânt), Elena va primi cea mai înaltonoare la care putea aspira o femeie, titlul de Augusta.

Constantin ajunge sschimbe politica imperiului față de cretini. La Milano el a dat un decret prin care ddea libertate de cult Bisericii. Mai apoi în anul 325 intervine în favoarea unui Conciliu Ecumenic la Niceea. Între timp, mama sa, Elena, s-a ocupat de organizarea operelor de binefacere i de împodobirea lcaurilor sfinte. Sfintei mame a împratului Constantin îi este atribuitdescoperirea Sfintei Cruci spre a crei cinstiri va înâla la Ierusalim o bazilic. Pentru aceasta ea va înla mai o bazilicla Ierusalim.

Martirologiul Roman o amintete pe sfânta Elena la 18 august i, cu acest prilej, menioneazceste mama lui Constantin cel Mare.

Rugciune
SfântElena, tu ai fost chematde Dumnezeu de la o condiie umil, la marea demnitate împrteasc. Însbunstarea materială şi onorurile ce aduc dupsine acest titlu râvnit, nu te-au fcut suii cdarurile lui Dumnezeu trebuie folosite spre slava lui i binele oamenilor. Viaa ta de druire în slujirea aproapelui i-a adus multe greutăţi, dar tu nu te-ai descurajat, cci Dumnezeu te-a înzestrat cu o dragoste puternicfaţă de crucea pe care a murit Mântuitorul, ai cutat-o, ai gsit-o i ai propus-o spre cinstire oamenilor.
Dobândete-ne, te rugm, i noude la Dumnezeu acea dragoste înflcratfaţă de Isus cel rstignit, pentru ca astfel semnul crucii sfie i pentru noi un instrument de mântuire i calea care sne ducla Tatl ceresc. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent