29 mai 2016

30 mai: Sfânta Ioana d`Arc, fecioară

Dei numele su e destul de cunoscut, puini îi cunosc cu adevrat viaa. De la 13 ani a fost aleasde Dumnezeu pentru o misiune religioasă și politicde cea mai înaltînlime: eliberarea Franei de dominaia englezîn numele lui Dumnezeu. Biserica, în acea perioadtria profunda criza Marii Schisme Occidentale, timp de aproape 40 de ani. Atunci când Ecaterina de Siena (1347-1380) murea, exista un papă și un antipap. În timpul în care se nscu Ioana, în ianuarie 1412 (cronologia e incert), erau un papă și doi antipapi. Pe lângaceastproblem, între popoarele europene aveau loc numeroase lupte fratricide, cea mai dramaticfiind cea a Rzboiului de o sutde ani între Frana i Anglia, începutîn 1337 i încheiat, cu unele pauze, în 1453. Era un timp foarte dificil în care în imaginarul colectiv autenticile manifestri mistice se intersectau cu magia i vrjitoria. În aceastatmosferde superficialitate, de intrigi i de uzurpatori, de multconfuzie, Ioana, o persoancare nu tia sscrie i sciteasc, nscutla Domrémy, în regiunea Lorena, are curajul de a se împotrivi regelui Angliei i aliailor si.


Ioana, în vârstde 14 ani, din 1426 a început saudmisterioase voci cereti, iar dupdoi ani în acelai mod a fost trimissse ofere în mod voluntar autorităților militare cu scopul de a salva Frana. Orléans era asediat, iar sori de izbândnu se întrevedeau.

În 1429, Ioana i-a câtigat încrederea Delfinului. Timp de trei sptmâni a fost interogatde prelai i teologi care încearcau sverifice dacspunea adevrul. Drept urmare, la cererea ei, i s-au oferit trupele pentru a le conduce spre victorie pentru eliberarea cetății Orléans. Expediia a avut succes. Ioana a tiut sridice moralul francezilor. Entuziasmul popular a condus spre alte victorii pânla eliberarea cetății Reims, acolo unde Carol al VII-lea a putut fi încoronat rege. O opoziie puternicse ridica din partea celor care nu acceptau ca o femeie saibo poziie atât de important, dar i din partea armatei i a Bisericii care o priveau cu suspiciune.

Nu dupmultvreme s-au vzut urmrile acestor atitudini. Rnitîntr-un atac pierdut la Paris, carisma sa a fost redimensionat, iar atunci când ea eliberCompiègne puntea de intrare în cetate a fost ridicatînainte ca Ioana spoatsse salveze. Fiind capturatde un cavaler burgund, regele Franei nu a fcut nimic pentru eliberarea ei, astfel cla 21 noiembrie 1430 a fost vândutenglezilor.

Acetia dorind so condamne sub acuzaia de rebeliune sau de erezie o supuserla un interogatoriu prezidat de episcopul de Beauvais. Au fost examinate vocile misterioase pe care ea le- a auzit, folosirea hainelor brbteti, credina i voina ei de a se supune Bisericii. Nefiind foarte educat, Ioana a dat uneori rspunsuri greite, dar a tiut sse apere singurcu mult curaj. Judectorii au declarat diabolice revelaiile de care a avut parte. La 24 mai 1431, Ioana a semnat printr-o cruce (nu tia sscrie) actul de abjurare. Îns, douzile mai târziu, fecioara din Orléans a retractat. A fost arspe rug la 30 mai, în piaa Vieux-Marche din Rouen. A murit strigând numele lui Isus Cristos.


Papa Calist al III-lea în 1456 a reabilitat-o pe eroina francez, anulând verdictul nedrept. În 1910 sfântul papPius al X-lea a declarat-o fericit, iar în 1920 papa Benedict al XV-lea a proclamat-o sfânt.

Rugciune
O, slvitfecioarIoana d'Arc care în atât de numeroase lupte victorioase, i-ai susinut i încurajat pe soldai care luptau alturi de tine, primete-mă și pe mine, te rog, sub ocrotirea ta i dobândete-mi trie în lupta împotriva celui Ru. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent