19 mai 2016

20 mai: Sfântul Bernardin din Siena, preot

Sfântul Bernardin din Siena este unul dintre marii predicatori ai Evului Mediu. El l-a învăţat pe un ucenic al su o metodoriginalde stenografie i i-a cerut s-i scrie predicile aa cum i le inea. Astfel, au ajuns pânla noi un mare numr de predici populare, cu toatnaturaleea, cu stilul rapid i colorat în care erau rostite în diferite piee ale oraelor italiene. Recitindu-le astzi, desprindem actualitatea temelor expuse, între care cele mai des întâlnite sunt: dragostea, unitatea, înelegerea, dreptatea. Biciuia necruţător avariia noilor îmbogăţii, negustori, bancheri, cmtari, senzuali, pentru care recurgea la un joc de cuvinte numindu-i senz'ali (fraripi), adicincapabili de a-i lua zborul i a se ridica mcar o palmdeasupra averii i a proviziilor lor. Eu tiu bine caverea pe care tu ai adunat-o nu este a ta proprie. Dumnezeu a dat-o lumii întregi: nu este a omului, ci pentru trebuinele omului.

Acest înflcrat vestitor al Evangheliei s-a nscut la Massa, lângSiena (Italia), în ziua de 8 septembrie 1380. A studiat filosofie, litere, drept canonic, teologie. La vârsta de 22 de ani, a intrat în Ordinul Franciscan. Dupcâiva ani, a început activitatea de predicator pe care o va continua pânîn ultima clipa vieii. Toate marile orae ale Italiei vor asculta cuvântul su.

Bernardin a rspândit o devoiune original, devoiune ctre Numele Preasfânt al lui Isus, pornind de la cuvântul sfântului Petru: nu este în nimeni altul mântuirea, pentru cnu este nici un alt nume sub cer dat oamenilor, în care trebuie sfim mântuii (Fap 4,12). Ca simbol al acestei devoiuni a început simprime pe icoane de lemn monograma IHS care sunt iniialele formulei: Iesous Hemon Soter (Isus Mântuitorul nostru).

În 1444 dupce a inut ultima serie de predici la Siena, s-a îndreptat spre Napoli, pentru a-i împlini promisiunea fcutnapolitanilor de a le predica i lor. Pe drum, istovit fiind, s-a oprit în oraul Aquila, unde, în ziua de 20 mai 1444, a trecut la Domnul. Când Bernardin a intrat în Aquila, cetăţenii se aflau în focul unor lupte i neînelegeri la care nu au renunat nici la rugminile fierbini ale marelui misionar muribund. Dupce l-au aezat în sicriu, au observat un pârâiade sânge care curgea din trupul frviaţă al lui Bernardin. Sângele nu a încetat scurgpâncând cetăţenii Aquilei nu s-au împcat. Astfel, Bernardin a continuat i dupmoarte opera de pacificare creia i-a închinat întreaga viaţă.

După şase ani, este declarat în mod oficial i solemn Sfânt, întrind astfel cu sigiliul autorităţii bisericeti chemarea la cinstirea Numelui Preasfânt al lui Isus.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai druit sfântului preot Bernardin o iubire deosebitfaţă de sfântul Nume al lui Isus, d-ne, te rugm, harul, pentru meritele i rugciunile lui, sfim mereu înflcrai de duhul iubirii tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent