09 mai 2016

10 mai: Sfântul Antonin din Florența, episcop

Fiul unui notar din marele oraFlorena, Antonin s-a nscut în anul 1389 i la botez i s-a dat numele de Anton. Mai târziu, datoritstaturii lui mici i a sntăţii ubrede, i s-a spus Antonin. Tot pentru acest motiv, când, la vârsta de 14 ani, a cerut sfie primit în mnstirea clugrilor dominicani din ora, a fost amânat pentru un an de zile, cerându-i-se, pentru a-l descuraja, sînvee pe de rost Decretaliile lui Graian. Dupun an, s-a prezentat cu imensul volum de legi tiut pe dinafarastfel cva fi primit în mnstirea Sancta Maria cea Nou. Aici a avut parte de o întâlnire deosebitcci în aceastmnstire vieuia i fericitul Giovanni da Fiesole, adicrenumitul artist cunoscut sub numele de Fra Angelico.


Începând din anul 1413, când a fost sfinit preot, Antonin a îndeplinit diferite misiuni în cadrul Ordinului Dominican, fiind numit vicar, vizitator superior local la Fiesole, Roma, Napoli, Florena. Dei cu o sntate ubred, a desfăşurat o activitate imens, atât pe trâm administrativ, cât i spiritual. El i-a încredinat lui Fra Angelico sarcina de a decora mnstirea Sfântul Marcu cu picturile ce au rmas ca adevrate capodopere. E de mirare cîn mijlocul atâtor ocupaii a gsit timp i pentru a scrie numeroase lucrri, între care un loc deosebit îl meritSumma moralis, o mare enciclopedie sistematica teoriei i practicii vieii cretine. În toate lucrrile sale, se observgrija de a lsa la o parte discuiile savante i a se opri îndelung asupra a ceea ce considera util pentru el i pentru alii. A insistat în chip deosebit asupra ascultrii i cunoaterii învăţăturii cretine, i asupra folosirii dese i corecte a sfintelor sacramente.

Era un om practic, sensibil la problemele sociale ale timpului su, silindu-se sdea o orientare cretineascmicrii de renatere culturală şi social. A insistat i a reuit sorganizeze o asistenţă medicalsistematicdirijatde autoritatea oraului. Având un bagaj de cunotine extraordinar de mare în materie de religie, drept, politic, economie, zilnic trebuia sprimeascîn audienţă numeroi vizitatori, din toate treptele sociale, care veneau s-i cearsfatul în diverse probleme.

Între timp, rmase vacant scaunul arhiepiscopal din Florena. Papa Eugen al IV-lea, probabil la sugestia lui Fra Angelico, care lucra la Roma o picturcerutde Suveranul Pontif, l-a numit arhiepiscop pe fratele Antonin. Cel dintâi care a rmas surprins, i chiar înspimântat de aceastnumire, a fost însui Antonin, care a fugit sse ascundla Marema. În cele din urm, fcând act de ascultare, a acceptat. Cu toate suferinele fizice care-l asaltau în permanenţă, timp de 13 ani, a pstorit turma încredinat, vizitând toate parohiile mergând clare pe spatele mgriei, asemenea unui umil frate clugr. Poporul florentin îl iubea ca pe un printe, deoarece sfântul episcop, într-o anumitsituaie, i-a luat aprarea chiar împotriva lui Cosimo de Medici, stpânul puternic i temut al Florenei. Acest adevrat pstor bun, umil i învăţat, plin de zel i de buntate, s-a jertfit pentru turma sa pânîn pragul morii, prag pe care la trecut în ziua de 2 mai 1459. A fost declarat sfânt la 31 mai 1523, de ctre Papa Adrian al Vl-lea.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu l-ai druit pe sfântul Antonin ca episcop al Bisericii tale sfinte. F, te rugm, ca tot ceea ce el ne-a încredinat, inspirat de Duhul lui Dumnezeu, sprindnecontenit rdcini în inimile noastre, iar el, pe care îl primim, din darul tu, ca ocrotitor, sne fie mijlocitor la tronul îndurrii tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent