18 mai 2016

19 mai: Sfântul Celestin al V-lea, papă

Nscut în 1215 la Isernia (Campobasso), papa Celestin a primit la botez numele Petru. Familia de proveniență, Angeleri, era una simpl, de agricultori. Rmasvduv, mama l-a trimis, în ciuda dificultăților financiare, sstudieze teologia. Însel, la vârsta de 20 de ani a intrat în mnstirea benedictinilor pentru cse simea atras de viaa austera acestora.

Duptrei ani a fost hirotonit preot la Roma de unde se întoarse pentru a duce o viață eremiticpe muntele Morrone unde a întemeiat un schit cu o viaţă foarte aspr. A organizat în mai multe regiuni schituri reunite în Ordinul Fraii cinstitori ai Duhului Sfânt, mai cunoscui sub numele de Celestini. În anul 1274, Petru din Morrone a mers pânla Lyon, unde avea loc un Conciliu Ecumenic, acolo obinând de la papa Grigore al X-lea aprobarea Ordinului întemeiat de el.Întorcându-se în Italia, sfântul pustnic, mânat de dorul singurtăţii, se muta din loc în loc pentru a vizita diferitele comunităţi monastice, dar mai ales, pentru a scpa de vizitele admiratorilor care alergau la el atrai de renumele sfineniei lui.

În anul 1286, convocând adunarea general, Capitulul General al Ordinului su, în faa tuturor, a renunat la calitatea de superior suprem, cerând sfie ales un altul, iar lui si se dea învoirea de a locui în schitul în care se va simi mulumit, datfiind vârsta înaintată şi starea sntăţii lui. Pe când se afla în schitul Sfântul Onofrei, fiind aproape de vârsta de 79 de ani, i s-a adus vestea alegerii la scaunul pontifical.

Dupce a considerat ceste spre binele Bisericii srenune la misiunea încredinatde conclavul de la Perugia, Celestin al V-lea ar fi voit sse retragla mult dorita pace a schitului, dar nu i-a fost cu putinţă. Succesorul su, Papa Bonifaciu al VIII-lea, de teamca nu cumva susintorii lui Celestin al V-lea screeze noi dificultăţi Bisericii, l-a inut sub pazîn castelul de la Fumone, unde i-a trit ultimele luni într-o izolare complet. Aici a încetat din viaţă la 19 mai 1296.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai orânduit pe sfântul Celestin drept urmaal lui Petru i i-ai încredinat grija întregii Biserici, ocrotete necontenit, prin mijlocirea lui, turma pe care o iubeti, pentru ca ea sse îndrepte spre patria cereascprintr-o credinţă netirbită şi o dragoste desvârit. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent