15 mai 2016

16 mai: Fericitul Vladimir Ghica, preot martir


Vladimir Ghika s-a nscut în ziua de Crciun a anului 1873 la Constantinopol (Istanbul, Turcia), nepot al ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vod(1849-1856), fiul lui Ioan Ghika i al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentdin Henric al IV-lea, regele Franei). A fost botezat i miruit ortodox, mama sa fiind o credincioasfoarte ataatde Biserica Ortodox, i a copilrit într-un ambient protestant, alturi de familia în grija creia s-a aflat în timpul studiilor sale în Frana, la Toulouse.

Mai târziu, la vârsta de 25 de ani a mers la Roma pentru a studia filosofie i teologie catolicla Universitatea clugrilor dominicani. În 1902 a fcut profesiunea de credinţă catolic, pentru a fi, aa cum spunea el, i mai ortodox. Dei dorea sdevinpreot sau clugr catolic, pentru a nu o îndurera pe mama lui i urmând sfatul Papei Pius al X-lea, s-a dedicat apostolatului ca laic, desfăşurând o bogatactivitate în toatlumea, de la Bucureti, Roma, Paris i pânla Congo, Tokyo, Sidney, Buenos Aires. În România s-a dedicat operelor de caritate i a deschis primul dispensar gratuit Bethleem Mariae la Bucureti, a pus bazele marelui spital i sanatoriu Sfântul Vinceniu de Paul (Spitalul Parhon), înfiinând astfel primul spital gratuit din România i prima ambulanţă. A devenit astfel fondatorul primei opere catolice de caritate din România.

În timpul rzboiului balcanic din 1913 a participat la serviciile sanitare, dedicându-se îngrijirii bolnavilor de holerde la Zimnicea. Mai târziu, în timpul primului rzboi mondial s-a implicat în misiuni diplomatice, în ajutorarea victimelor cutremurului de la Avezzano (Italia), a tuberculoilor din ospiciul din Roma, a rniilor de rzboi, trecând de la ambientele diplomatice la cele populare cu o naturalee surprinztoare.
În 7 octombrie 1923 a fost sfinit preot catolic la Paris de ctre cardinalul Dubois, arhiepiscopul locului, desfășurându-i activitatea preoeascîn Frana pânîn 1939. La scurt timp dupce a devenit preot, a primit de la Papa Pius al XI-lea privilegiul de a putea celebra atât în rit latin cât i în rit bizantin, devenind astfel primul preot român biritual. Acelai pap, la 13 mai 1931 l-a numit pronotar apostolic, Vladimir Ghika fiind chemat de atunci cu apelativul monseniorul.

Aflându-se în România la izbucnirea celui de-al doilea Rzboi Mondial, a ales srmânîn ar, pentru a fi alturi de sraci i bolnavi. Din aceleai motive a refuzat mai apoi sprseascRomânia, odatcu instaurarea regimului comunist. A fost arestat la 18 noiembrie 1952, acuzat de înalttrdare i condamnat la trei ani de închisoare. Întemniat la Jilava, a fost ameninat, btut pânla sânge i torturat. Doi ani mai târziu, la vârsta de 80 de ani, a trecut la cele venice la închisoarea din Jilava, la 16 mai 1954, din cauza tratamentului inuman la care a fost supus. Trupul lui Vladimir Ghika a fost înmormântat în cimitirul din apropierea închisorii Jilava, iar în 1968 rmășiele sale pmânteti au fost mutate de ctre urmaii si la cimitirul Bellu Ortodox din Bucureti i aezate în mormântul familiei.

A fost preot, confesor, director spiritual, confereniar, om de tiinţă, diplomat, activitatea lui desfăşurându-se în toate mediile, de la capete încoronate, efi de state, politicieni, filosofi, artiti, scriitori, teologi, pânla anarhiti, ocultiti, homosexuali i prostituate.

A fost un promotor în multe domenii, activitatea sa a depăşind graniele confesionale i spiritul timpului, fiind un adevrat precursor al ecumenismului.

Rugciune
Doamne Isuse Cristoase, Marele i Venicul Preot al sufletelor noastre, Tu i-ai trimis pe apostolii i discipolii Ti în lumea întreag, pentru a duce tuturor oamenilor vestea cea buna iubirii Tale. În pragul sacrificiului Tu suprem pentru mântuirea lumii, la cina de pe urrn, Te-ai rugat Tatlui ceresc ca Biserica Ta sfie una.

Privete cu bunvointla poporul român, din sânul cruia l-ai ales pe Vladimir Ghika, suflet nobil atât din natere cât i prin vocaie. El a dat mrturie despre Tine cu zel apostolic pe toate meridianele pmântului i i-a pecetluit credina neclintitîn Tine cu preul martiriului su.

Fca exemplul su de credinţă şi de iubire sstrluceasctot mai mult printre noi. Aa cum în vremea petrecerii sale pmânteti svârea, prin puterea Ta, mree fapte de binefacere, iar la chemarea Ta îmbina armonios Orientul cu Occidentul, tot astfel acum druiete-ne pentru meritele i sfinenia martiriului su te rugm pentru unirea tuturor cretinilor, spre slava Ta, care vietuieti i domneti în vecii vecilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent