29 aprilie 2016

30 aprilie: Sfântul Pius al V-lea, papă


În ziua de 7 octombrie 1571, armatele cretine scufundau în apele mrii, la Lepanto, puternica i pânatunci nebiruita flota turcilor. Din acea zi, a început decderea Imperiului Otoman. Pius al V-lea este numit papa victoriei de la Lepanto, nu pentru car fi fost un rzboinic, ci pentru c, datoritautorităţii i prestigiului su personal, a reuit spotoleascneînelegerile dintre statele europene i sle uneascîntr-o sfântalianţă care sse opunînaintrii ameninţătoare a forelor turceti. În ziua de 7 octombrie 1571, spre sear, Papa Pius al V-lea a cerut sse tragtoate clopotele din Roma i i-a chemat pe credincioi s-i aducmulumire lui Dumnezeu pentru victoria obinut. Pe atunci nu existau mijloacele de comunicare rapidpe care le avem noi astzi, i Papa, dupce petrecuse toatziua rugându-se Rozariul Maicii Domnului, a avut, pentru o fraciune de secund, viziunea sfâritului triumfal al luptei.


Înainte de a fi ales pap, în anul 1566, Pius al V-lea se numea Mihai Ghisleri. El s-a nscut în 1504, în localitatea Bosco Merengo (Italia). La vârsta de 14 ani, a intrat în mnstirea dominicanilor i, duppregtirea cuvenit, a fost sfinit preot. Dovedind calităţi cu totul excepionale, a urcat pe rând toate treptele ierarhice: profesor, superior al mnstirii, superior provincial, inchizitor la Como i Bergamo, episcop, cardinal, mare inchizitor, episcop de Mondori i apoi pap. Titlul de inchizitor poate s-l facantipatic în ochii omului de astzi, dar trebuie inut cont de faptul cprocurorii acelor timpuri se numeau inchizitori i erau alei, de obicei, din rândul clerului. Într-adevr, Pius al V-lea a fost un papincomod, aa cum sunt toi aceia care vor sreformeze moravurile deczute ale unei societăţi, dar este un titlu de mare cinste pentru el, acela de a fi stârpit simonia i nepotismul din Curia Român. Numeroaselor rude care alergaserla Roma cu sperana de a obine unele privilegii, Pius al V-lea le-a rspuns cruda unui papse poate considera suficient de bogatdacnu este calic lipit pmântului.

Pius al V-lea a avut i misiunea deosebit de grea de a duce la îndeplinire hotrârile Conciliului Tridentin. Astfel, a restaurat obligaia rezidenei pentru episcopi, clauzura pentru clugri, celibatul i sfinenia vieii pentru preoi, vizitele pastorale ale episcopilor, dezvoltarea misiunilor, corectarea crilor liturgice, cenzura publicaiilor privitoare la credinţă şi moravuri. Disciplina asprpe care sfântul pontif o cerea de la toi membrii Bisericii a fost i norma permanenta vieii sale personale. Mai întâi, ca episcop i cardinal, apoi, în calitate de pap, a trit viaa ascetica unui clugr ceretor. Foarte apropiat de cei mici, cu dragoste de printe faţă de lumea simpl, a artat o severitate de neclintit faţă de cei care loveau în unitatea Bisericii. Astfel, nu a ezitat so excomunice pe regina Angliei, Elisabeta I (1558-1603), i sdecreteze destituirea ei, dei era contient de urmrile tragice pe care gestul su avea sle abatasupra credincioilor catolici englezi. Pius al V-lea a murit la 1 mai 1572, în vârstde 68 de ani.

Rugciune
Dumnezeule, care, în grija ta faţă de Biseric, l-ai chemat pe sfântul papPius, sapere credina i sreînnoiascdemnitatea cultului, d-ne, te rugm, prin mijlocirea lui, harul sparticipm la celebrarea misterelor tale cu credinţă vie i cu iubire bogatîn roade. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent