22 aprilie 2016

23 aprilie: Sfântul Gheorghe, martir




Despre sfântul Gheorghe, cruia Biserica din Orient îi dtitlul de marele martir, putem spune cu certitudine ca fost martirizat la Lydda (Diospolis) în Palestina acolo unde cultul su este atestat din timpuri strvechi. Persoana sa i faptele ce i se atribuie se pierd în negura timpului. Passio Sancti Giorgii s-a dovedit a nu fi o istorie propriu-zis, ci o înmnunchere de fapte i consideraii filosofice i pioase ce privesc persoane i întâmplri deosebite din perioada de rspândire a cretinismului. Faptele istorisite despre sfântul Gheorghe, precum i cinstirea numelui su rmân adânc înfipte în viaa i istoria cretintăţii.


Tradiia spune ctatl su, Gerontius, care era adorator al idolilor, era originar din Armenia. Acesta s-a stabilit în Capadocia unde s-a nscut Gheorghe (se considerîn anul 280). Mama sa, Polycronia, care era cretin, l-a educat în spiritul adevrurilor credinei. Se mai spune cGheorghe ar fi fost botezat din tinereea sa i s-a strduit scombatcultul idolilor: distrugea idolii din temple, omora preoii pgâni i druia sracilor poman.

O legendpovestete cum la marginea unei cetăţi cu locuitori panici, probabil pstori, aprea din când în când, ieind din lacul apropiat, un monstru înspimânttor, a crui suflare otrvea tot ce atingea. Pentru a ine departe de ei o asemenea nenorocire, locuitorii au hotrât s-i dea câte o oaie din turmele lor. Fiara aprea în continuare i, nemaiavând cu ce so îmblânzeasc, ajuni la disperare, se gândesc s-l sacrifice pe unul dintre ei. Hotrsc stragla sori pentru a alege nefericita victim. Sorii cad asupra fiicei regelui, îndrgitde toi ca o copila lor. Dar hotrârea trebuia îndeplinit. În timp ce se îndreptau spre poarta cetăţii, un tânr cavaler, clare pe un cal alb i purtând în mâini o suliţă ce avea la captul de sus un semn necunoscut lor, se apropie de ei i-i întreabce se petrece acolo. Era ostaul Gheorghe, care venea din Capadocia. Viteazul rzboinic se repezi spre fiara ce atepta pe malul lacului i, cu sulia, a învins-o. Întors spre convoiul înmrmurit de groază şi de admiraie, tânrul cavaler a început sle vorbeascdespre Cristos, despre Crucea lui Sfânt(acum au îneles semnul din captul suliei) i i-a pregtit pentru Sfântul Botez.


Povestirea ptimirii sfântul Gheorghe spune cacesta, nobil i bogat, tribun în armata imperial, s-a prezentat dinatintea tribunalului împratului Diocleian care avea drept scop exterminarea cretinismului i restabilirea cultului idolillor. Pentru ca mrturisit credina sa în Cristos, i s-a cerut saduccult idolilor. În faa refuzului su, împratul l-a încarcerat. A doua zi, Gheorghe a fost torturat însun înger i-a vindecat rnile i l-a eliberat.

Gheorghe a revenit în faa împratului. Prin mrturia sa a convertit doi slujitori i pe însăși împrteasa Alexandra care se declarcretin. Sfântul a fost aruncat într-o groapcu var nestins de unde a ieit cu bine duptrei zile. Au urmat alte suplicii din care a scpat nevtmat pâncând Diocleian a poruncit decapitarea sa, se spune la 23 aprilie 303.

Numele i icoana sfântului Gheorghe sunt cunoscute i rspândite în toatlumea cretin. Există ţări i regiuni care îi poartnumele i altele l-au ales ca patron deosebit: Genova, Portugalia, Lituania i, îndeosebi, Anglia. Englezii i-au imprimat chipul i pe monezile lor i, chiar atunci când au renunat la folosirea icoanelor în biseric, i-au pstrat o capelîn palatul Windsor. Faptul cel mai impuntor rmâne veneraia pe care, de veacuri, întreaga cretintate i-o aduce tânrului cavaler, biruitor al fiarei înspimânttoare, ucigaşă de oameni nevinovai.

Rugciune
Preamrind, Doamne, puterea ta, ne rugm ie cu umilinţă, ca sfântul Gheorghe, care l-a urmat pe Fiul tu în ptimire, cu aceeai generozitate sne ajute i pe noi în slbiciunile noastre. Amin. 

14 comentarii:

Gina Radna spunea...

Au Randuiala mea cu schepsis identic ca mine sf Toader Tiron, au ca mine identic steno aici minte sa vada sa auda toti scrie in palme pripor tarus organolepsis corect de nota 10 sanatos curat luminat insutit rauri de daruri immit muzeale i.g duca ,toti comun, toata Varz[au immormantarile] toata strada aici sat 1900-vesnic la sf Casiana vesnic[listele vesnic].

Gina Radna spunea...

au iscaliturile noastre eu parinti sora unchiul mama matusa tata Auric,si sotul meu verisorul vinovat bunicul fratele mare si bunica mama pe sorasa avem iscalit acolo la SCLEP 1900-vesnic si etern.

Gina Radna spunea...

sint in rândul fecioarelor din Sinod,vesnic si etern, cu calendarul meu traditii tot integral gratis ardelean,cu icoana au oamenii hartia panza roata traditiei mele patruzecimea mea in baza de date datata cu carbon,sint idol la vitelul din aur 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

sint alta contesa de Sadu corecta sanatoasa luminata ariana CFR Umanista conform CCR 1900-vesnic corect de nota 10 etern aritmetica vesnic.

Gina Radna spunea...

am obelisc gaina pe casa sa vada toti sa auda otetul nostru corect bine rau fericire frumos justitie medicina judecata socialista partizana o scriu la robot iscalit a lor 1900-vesnic corect sanatos luminat etern.

Gina Radna spunea...

sint Pictor Suprarealist si riglasa smerita si de lux carnetarita eu parinti sot bunici strabunici si-n banca Cec si partide PSD/PMP[moca vesnic cu timbru filatelic austriac de copii,vesnic].

Gina Radna spunea...

sint meseriile noastre eu parinti sot bunici strabunici adende stipulatii continuari la Forfetar constructii primite Calv/Luther C.A Penticostala pe remuneratii tribunal corecte ariane cum am cerut de nota 10[tot stocat datat cu carbon baza de date] 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

sintem Anglicani cu staif tidula recipisa temelie hotar palimar pripor stanca eu parinti bunici sot 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

are parintii cu sotul sfoara mea la sf Altar gregoriana au identic ca mine 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

au oamenii inima mea sfanta cu semn sagetator zodia 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

Este LEGEA mea aici casa tot pomelnicul ma jur pe MORT cu mana dreapta pe constiinta eu Flaviana Rosibianco[drept civil si consensual] corecta 1900-vesnic[audio text vesnic],

Gina Radna spunea...

oglinda mea carte la barbati cu legea cu baza de date audio are semnul sf MORT Gheorghe,datat cu carbon,1900-vesnic..gratis 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

avem numere inregistrare la Lalosu noi toti Rad .facute pe prinsi si ei si ele motivul[da ii ia] 1900-vesnic cat pe cat sume la Goru...1900-vesnic[sa vada oamenii hartia pe zid vesnic].

Gina Radna spunea...

sintem inseriati Adas Guvern Romania eu parinti sot sora unchi bunici strabunici rude care tin cu noi ajutor 1900-vesnic comun si fiecare vesnic.

Des coeurs qui se rencontrent