09 aprilie 2016

10 aprilie: Sfântul Terențiu și însoțitorii, martiri



Sfântul Tereniu este capul unui grup de martiri de origine oriental, ucii la Cartagina din ordinul prefectului Africii Fortunatianus, în timpul imperatorului Decius. Acesta a emis un decret de persecuie i condamnare la torturîmpotriva tuturor acelora care nu ar fi renegat cretinismul.


Au existat anumii retractori însTereniu i ali 39 de însoitori au hotrât snu cedeze. A urmat arestarea i procesul în tribunal. Chiar i aici având parte de diferite cazne, nu au renunat la credință. Tereniu a fost acela care a rspuns în numele tuturor celor din grup prin mrturia publica profesiunii de credință în aa fel încât prefectul i-a condamnat la moarte prin decapitare.

Se cunosc numele anumitor tovarăși de martiriu, probabil persoane mai de seam: Africanul, Maxim, Pompei, Zenon, Alexandru, Teodor. La sfâritul secolului al IV-lea, sub domnia împratului bizantin Teodosiu cel Mare, trupurile lor au fost transportate la Constantinopol.

Rugciune
Te rugm, Doamne, sne dai cu îndurare sporire în credinţă. Pstrând-o pânla moarte, sfinii ti martiri Tereniu i însoitorii si au ajuns în glorie: învrednicete-ne i pe noi, ca, trind din aceeai credinţă în adevr, saflm iertare i har de la tine. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent