06 aprilie 2016

7 aprilie: Sfântul Ioan Baptist de la Salle, preot


Fiu al unei familii nobile i înstrite (familia La Salle), nscut în marele i istoricul oraReims (Frana), în anul 1651, a primit la botez numele de Ioan Baptist. Înzestrat cu calităţi intelectuale excepionale, încde la vârsta de 16 ani, este ales în rândul canonicilor catedralei din Reims. A fcut studii strlucite la Universitatea Sorbona din Paris i, la vârsta de 27 de ani, în 1678, a fost hirotonit preot. Întors la Reims, a fost însrcinat sse ocupe de colile din ora. În acea vreme, învăţătura, chiar i cea elementar, era un privilegiu pentru cei înstrii, în timp ce majoritatea, simpli muncitori, agricultori, servitori, erau cu totul lipsii de posibilitatea de a învăţa carte. Ioan de la Salle începe ssusinideea că şi copiii pturilor srace au dreptul la învăţătur. Renunţă la calitatea de canonic, cautdoisprezece tineri care împrtăşeau acelai ideal i împreunformeazo asociaie numitCongregaia Fraii colilor Cretine, cu scopul de a se consacra formrii intelectuale i morale a copiilor i tinerilor din rândurile poporului de jos.


Sfântul întemeietor este convins ceducaia acestor copii i tineri nu era numai un drept al lor, dar i o datorie pentru societate i Biseric. De obicei, în colile timpului erau primii numai tineri destinai sdevinoameni politici, diplomai, medici ori preoi. Ioan de la Salle i colaboratorii si susineau principiul universalităţii i al gratuităţii învăţământului. Pentru traducerea în practica acestui principiu, ei au adunat copii de pe strzi, au organizat diferite cercuri de studiu, au inut consftuiri cu prinii, încurajându-i i ajutându-i scolaboreze cu ei la formarea tinerilor, au iniiat coli de ucenici i chiar centre de reeducare a copiilor delicveni.

Aceste aciuni i metode neobinuite au trezit împotrivirea multora, chiar din rândul autorităţilor bisericeti i civile, care susineau ceste nedemn pentru un nobil i un canonic sse coboare în rândul celor de jos. Ioan, îns, era convins cîmplinete o porunca lui Dumnezeu. În coala oficialde atunci se preda în limba latină şi se insista în chip deosebit asupra materiilor tradiionale: literatur, filosofie, teologie, drept, medicin. În colile populare ale Frailor s-au introdus limba maternă şi un învăţământ cu caracter elementar i profesional, care cuprindeau: cititul, scrisul, ortografia, aritmetica, catehismul. Clasele erau împrite pe secii, dupnivelul intelectual al elevilor. Dintre ei, cei mai înaintai trebuiau s-i ajute pe colegii mai puin dotai. coala lasalianavea îns, în primul rând, o orientare profesional, urmrind s-i pregteascpe copiii din popor pentru o meserie bine retribuit.

Un loc însemnat în programul de coalîl aveau activităţile industriale i exerciiile practice cu diferite instrumente de lucru. Dar fiecare zi de coaltrebuia sînceapcu o jumtate de orde religie, timp dedicat refleciei i conversaiilor în legturcu viaa spiritual. Aceastnormeste urmată şi astzi în toate colile Frailor, acum rspândite pe întreg pmântul.


La începutul misiunii i activităţii sale inovatoare, extrem de dificile, Ioan Baptist de la Salle a putut conta pe înelegerea i elanul a doisprezece voluntari, care au acceptat sîmbrace haina clugriei în noua congregaie i sse consacre cu toatinima învăţământului în colile populare. Când, în ziua de 7 aprilie 1719, îi ddea obtescul sfârit în oraul Rouen, noua Congregaie avea peste dousute de membri, distribuii în 22 de orae ale Franei. La aceasta a contribuit i faptul csfântul fondator al Frailor colilor Cretine a întemeiat o coalde pregtire a viitorilor profesori i maetri, iniiativgenial, care astzi este continuatîn colile normale sau pedagogice. Maetrii formai în aceste coli erau oameni cu o cultursolidă şi înzestrai cu virtuile care formeazzestrea absolut necesara unui educator: înelepciunea, prudena, rbdarea, buntatea, zelul, pietatea i generozitatea. Sfântul Ioan Baptist de la Salle este unul dintre cei mai luminai educatori ai Bisericii, precursor al metodelor pedagogice moderne.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai ales pe sfântul Ioan Baptist de la Salle pentru a le da tinerilor o educaie cretin, te rugm, ridicmereu în Biserica ta educatori, care sse consacre din toatinima formrii umane i cretine a noilor generaii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent