02 aprilie 2016

3 aprilie: Sfântul Sixt I, papă

Spre sfâritul domniei sale, împratul Traian a ajuns la concluzia ctrebuie si atenueze politica de persecuie față de cretini. Aceastpoliticmai îngduitoare a continuat i în timpul domniei lui Adrian, cel care scrise proconsulului Asiei: daccineva aduce acuzaii i demonstreazccretinii acioneazîmpotriva legilor, atunci vina sfie pedepsitîn funcie de gravitatea sa. Însdaccineva se folosete de acest pretext pentru a calomnia atunci acesta din urmtrebuie pedepsit.

În aceast context se nate Sixt I, fiu de pstori romani, i care se presupune ca fost ridicat la onoarea de fi episcopul Romei în 115.

Lui Sixt I i se datoreazmultor norme de cult, printre care interzicerea laicilor de a atinge potirul i patena, permiând acest lucru doar clericilor i introducerea cântului Sanctus în timpul celebrrii euharistice.



Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu ai voit ca sfântul Sixt I sfie în fruntea întregului tu popor i s-l slujeascprin cuvânt i exemplu. Ocrotete-i, prin mijlocirea lui, pe pstorii Bisericii tale, împreuncu turma ce le este încredinat, i cluzete-i pe drumul mântuirii venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent