07 aprilie 2016

8 aprilie : Sfânta Iulia Billiart, călugăriță


Harul lui Dumnezeu i bunvoina sunt în msursîntoarcspre bine chiar i o nenorocire. Viaa Iuliei Billiart ne este o dovadgritoare. Iulia s-a nscut în localitatea Cuvilly (Beauvais - Frana), dintr-o familie ajunsîn srcie. Aceastsituaie a obligat-o siasla munca câmpului, cutând de lucru la familiile mai înstrite. Tovarăşele de muncîi spuneau Sfânta din Cuvilly, pentru cinstea, buna-dispoziie i sârguina cu care lucra.

La vârsta de 22 de ani, a fost atinsde o paralizie a picioarelor i astfel obligatsstea la pat. Iulia nu-i pierdu curajul, dar i-a cheamat în jurul ei pe copiii din sat i începu s-i învee sciteasc, sscrie i catehismul. În timpul Revoluiei, s-a refugiat împreuncu familia la Amiens. Aici a întâlnit-o pe o doamnnobil, Francesca Blin, care, vzând talentele de învăţătoare ale Iuliei se oferi scolaboreze cu ea i, împreun, au întemeiat o asociaie pentru instruirea copiilor sraci, Asociaia Surorile Maicii Domnului.

În urma unei novene de rugciuni, la l iunie 1804, Iulia a fost vindecatde paralizie. S-a consacrat prin voturile religioase pentru toatviaa în Societatea Surorile Maicii Domnului, a crei superioara devinit chiar ea. În anul 1809, ca urmare a unor dificultăţi, sediul asociaiei a fost mutat la Namur, în Belgia, unde a început o rodnică şi foarte apreciatactivitate. Mai mult decât condiiile materiale, de altfel, întotdeauna reduse, rugciunile i suferinele Iuliei erau izvorul succesului.

Mai ales ultimele trei luni de viaţă au fost un calvar dureros, dar Iulia nu înceta srepete cântarea de mulumire a Preacuratei: Magnificat! (Sufletul meu îl preamrete pe Domnul). Acestea au fost ultimele cuvinte, rostite în clipa de pe urm, în ziua de 8 aprilie 1816.

Rugciune
Dumnezeule, care ai chemat-o pe slujitoarea ta, sfânta Iulia, ste caute pe tine mai presus de toate, ajut-ne, te rugm, prin exemplul i mijlocirea ei, ca, slujindu-i ie cu inimcurată şi smerit, sajungem la slava venic. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent