15 aprilie 2016

16 aprilie: Sfântul Benedict Iosif Labre, pelerin


În aceastlume suntem cu toii pelerini în valea de lacrimi: cltorim întotdeauna pe calea sigura religiei, credinei, speranei, carității, umilinei, rugciunii, rbdrii i mortificaiei cretine, pentru a ajunge în patria noastra Paradisului, spunea sfântul Bebedict Iosif Labre, maximcare corespundea pe deplin cu mrturia sa de viață. Din cei 35 de ani pe care îi trise, cel puin 13 i-a petrecut în calitate de pelerin pe drum. El singur s-a numit de fapt vagabondul lui Dumnezeu i de asemenea iganul lui Cristos.

Benedict Iosif Labre s-a nscut la Arras, la 26 martie 1748, primul dintre cei 15 copii ai unui modest agricultor. A învățat câte ceva la coala din sat i a studiat câteva elemente de latincu ajutorul unui unchi din partea mamei. Dedat mai mult spre viaa contemplativdecât spre preoie, a cerut în van permisiunea prinilor de a se face trapist. De-abia la 18 ani a putut scearpermisiunea de a intra în mnstirea Sfânta Aldegonda, însprerea clugrilor nu a fost una pozitivîn privina lui. La fel a fost respins i din mnstirea din Montagne din Normandia, acolo unde a ajuns dupce a mers 60 de leghe în pliniarn. Doar 6 sptmâni a durat prezena lui în mnstirea din Neuville, i ceva mai mult în abaia cisterciande la Sept-Fons, a crei hainmonahală și scapulariu de novice le va fi purtat mereu de acum înainte.

La 22 de ani lumarea decizie: mnstirea sa va fi strada, i mai precis strzile din Roma. În sacul su de srac pelerin îi avea întreaga avere: Noul Testament, Imitaiunea lui Cristos i Breviarul din care recita în fiecare zi. La piept purta un crucifix, iar în mâini avea mereu un rozariu.

Mânca mereu o bucatde pâine i nite ierburi. Nu cerea de pomană și, daco primea, se grbea so împartcu cei sraci, chiar i cu riscul ca donatorul, observând gestul, sîi ofere pe lângbnuț și un baston pe spate (aa cum s-a întâmplat într-o zi). Noaptrea se odihnea pe la Coloseum. Zilele i le petrecea în rugciune contemplativă și în pelerinaje la diferite sanctuare: unul dintre cele mai dragi lui era cel de la Loreto.

A murit în mizerie la 16 aprilie 1783, pe lângbiserica Sfânta Maria de Monti, unde a fost înmormântat la cererea poporului. A fost canonizat în 1881 de papa Leon al XIII-lea.

Rugciune
Sfinte Benedict Iosif, om minunat care ai împlinit ceea ce a spus Isus: Dacbobul de grâu czut în pmânt moare, aduce mult rod, roag-te pentru noi la Dumnezeu ca savem parte de harul ca renunând la gloria deartsajungem sdomnim în venicie. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent