04 aprilie 2016

5 aprilie: Sfântul Vincențiu Ferrer, preot


Bea din apa maestrului Vinceniu, se spune în Spania, când vrei srecomanzi cuiva tcerea. Expresia este în legturcu un sfat înelept i neobinuit dat de sfântul Vinceniu unei femei care-l rugase s-o învee ce sfacpentru a-l liniti pe soul ei, un om brutal i foarte certre. Ia aceaststicluţă cu ap, îi rspunse sfântul, i când soul se întoarce de la lucru, ia o sorbiturbună şi ine- o în gurcât mai mult vei putea. Evident, era singurul mijloc de a o ajuta pe femeie s-i ingura închis, i astfel, snu mai arunce soului ei vorbe îneptoare. Anecdota amintitarunco razde simpatie umanasupra acestui neînduplecat biciuitor al moravurilor contemporanilor si, care i-au dat numele de Înger al Apocalipsului, deoarece în predicile sale obinuia samenine cu pedepsele i nenorocirile de pe urm.



Vinceniu s-a nscut la Valencia, Spania, în anul 1350. La vârsta de aptesprezece ani, a terminat studiile de filosofie i teologie cu atât de mare succes, încât profesorii si l-au încadrat imediat în corpul profesoral. Nu dupmult timp, a cerut sfie primit în mnstirea clugrilor dominicani, i se dedicîn chip deosebit activităţii de predicare, iar în anul 1378 a fost sfinit preot.

A strbtut întreaga Europă şi, prin predicile sale energice, a pus în micare mulimile de credincioi atrai de un fenomen cu totul neobinuit: predicatorul cunotea doar limba madrilen, dialectul castilian, limba latină şi puinebraicînvăţatla coal. Cu toate acestea, era perfect îneles de credincioii din diferitele ţări în limba lor de batin, repetându-se astfel minunea din ziua Rusaliilor.
Vestitor credincios i neînfricat al învăţăturii cretine, chiar i la o vârstmai înaintat, Vinceniu îi regsea toatenergia tinereascîndatce se urca pe amvoanele bisericilor, sau pe tribunele improvizate în piee, când bisericile nu mai puteau cuprinde mulimile ce se revrsau ca apele în ciuda faptului cnu-i linguea auditoriul cu promisiuni i îndemnuri dearte ci biciuia aprig viciile, în cuvinte de dojană şi ameninare.

În ziua de 5 aprilie 1419, în timpul unor misiuni la Vannes, în Bretania (Frana), prsete pmântul atât de frmântat sub stpânirea urii i a lcomiei, pentru a intra în lumina i odihna venic. Dup36 de ani, papa Calist al III-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare. A lsat amintirea unui predicator excepional, aproape întotdeauna vehement i dur. Asprimea lui, îns, nu era manifestarea unui temperament nestpânit, ci expresia dragostei lui faţă de Dumnezeu, al crui chip în sufletele oamenilor vedea amestecat cu valurile npraznice ale corupiei i urii, gata de a se îneca. Iar atunci striga puternic, asemenea mamei care-i vede copilul în primejdia sfie mucat de viper: nimeni nu o condamn, ci îi admirm iubirea i curajul.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai chemat pe sfântul preot Vinceniu Ferrer ste slujeascpropovduind Evanghelia, d-ne, te rugm, harul, ca, urmându-i îndemnul de a veghea în ateptarea dreptului Judector, savem fericirea de a-l privi domnind în ceruri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent