12 aprilie 2016

13 aprilie: Sfântul Martin I, papă martir


De loc din Todi (Italia), Martin ajunge diacon al Bisericii din Roma. Dupmoartea papei Teodor, în ziua de 13 mai 648, este ales ca succesor la scaunul pontifical. În acest timp, Imperiul Roman de Rsrit era condus de ctre împratul Constans al II-lea, iar Imperiul de Apus, cu capitala la Ravena, era condus de un exarh ce guverna în numele împratului de la Constantinopol. În Bisericapruse o nouerezie, numitmonotelism.

Îndatdupalegere, Martin a luat în mâncu hotrâre cârma brcii lui Petru. Nu a cerut i nici nu a ateptat ca alegerea sa sfie ratificatde împratul Constans al II-lea, care, cu un an mai înainte, semnase un document în aprarea învăţăturii greite a monotelitilor. Pentru a împiedica rspândirea acestei erezii, papa Martin a convocat în bazilica din Lateran un Conciliu, la care au fost invitai toi episcopii din Occident.

Condamnarea tuturor scrierilor monoteliste, sancionatîn cele cinci sesiuni conciliere solemne, a provocat o reacie violentla curtea din Constantinopol. Împratul îi ordonexarhului din Ravena, Olimpiu, smeargla Roma i s-l aresteze pe Martin. Olimpiu a voit sdepăşeascordinele împratului i, cu ajutorul scutierului su, a plnuit s-l asasineze pe Martin I, în timp ce svârea Sfânta Liturghie în Bazilica Santa Maria Maggiore. În momentul când s-a apropiat sprimeascsfânta împrtăşanie din mâinile suveranului pontif, scutierul i-a scos pumnalul de sub manta, dar în aceeai clipa orbit.

Probabil cacest fapt l-a determinat pe Olimpiu s-i schimbe atitudinea i sse împace cu sfântul pontif. Mai mult chiar, au discutat proiectele unei lupte armate împotriva Constantinopolului. În 653, dupce Olimpiu a murit de cium, împratul i-a putut duce la capt rzbunarea, poruncind noului exarh de Ravena, Teodor Calliope, s-l aresteze pe papa.

Acuzat de a fi ocupat în mod ilegitim înalta funcie pontificală şi de a fi uneltit împreuncu Olimpiu împotriva Constantinopolului, Martin este adus cu corabia în cetatea de pe malul Bosforului. Cltoria a durat mult, cincisprezece luni, i a fost începutul unui crud martiriu. În timpul numeroaselor opriri, nu i s-a îngduit sse apropie de Martin nici unei persoane din mulimile de credincioi venii s-l întâmpine pe papa. Nu i se ddea nici mcar apsse spele. Ajungând în Constantinopol la 17 septembrie 654, papa a fost dus în piaa public. A fost expus timp de o zi întreaginsultelor poporului. Dupaceea a fost aruncat trei luni în închisoare. Apoi a început un lung i istovitor proces, în timpul cruia atât au fost de mari torturile la care a fost supus, încât acuzatul a fost auzit murmurând: Facei cu mine tot ce vrei. Orice fel de moarte pentru mine va fi o binefacere.

Degradat public, dezbrcat i expus asprimii frigului, legat cu lanuri, a fost închis în celula rezervatcondamnailor la moarte. În ziua de 26 martie 655, a fost scos din celulă şi, în secret, dus la Chersonez, în Crimeea, pentru a-i petrece restul vieii în exil. A suferit de foame i s-a consumat în totalprsire timp de alte patru luni de zile, pâncând, la 16 septembrie din anul 655, moartea l-a smuls din focul suferinelor i l-a încredinat Pstorului Pstorilor.


Rugciune
Druiete-ne, te rugm, Dumnezeule atotputernic, curaj neînfrânt în faa dumniei lumii acesteia, tu, care i-ai dat martirului tu, sfântul papMartin, tria de a înfrunta orice ameninţări i chinuri. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent