11 aprilie 2016

12 aprilie: Sfântul Sava Gotul, martir


În anul 370 d.Cr., în antica Dacie, regiune ce corespunde teritoriului actual al României, conductorul goilor a pornit o persecuie groaznicîmpotriva acelor supui ai si care profesau credina cretin. Biserica greacvenereazmai muli de 15 martiri goi din acea perioad, printre care cei mai cunoscui sunt sfântul Niceta i sfântul Sava, comemorat în ziua de 12 aprilie de ctre Martirologiu Roman.


Atunci când cretinilor le-a fost impus smnânce carnea care era jertfitidolilor, a existat un acord secret cu unele autorităţi pentru ca aceastcarne sfie înlocuitcu o alta, astfel încât ei sfi putut susine cau respectat decretul regal. Sava a refuzat, îns, sia parte la aceastîneltorie i a denunat public acest fapt. Ca urmare a fost exilat, dar în scurtvreme i s-a permis sse întoarc. Îns, la scurt timp a fost implicat din nou într-o controverscu tovarăşii si cretini. Cu aceastnouocazie nu a acceptat ssusino declaraie-jurmânt pe proprie rspundere ctre autorităţi potrivit creia nu existau cretini în ora: Nimeni nu jurpentru mine: eu sunt un cretin! În pofida acestui fapt, Sava a reuit sevite pedeapsa. Îns, aceste douîntâmplri aratcu câtîncpăţânare i-au persecutat conductorii locali pe concetăţenii lor din cauza chestiunilor politice.

Când doi ani mai târziu s-a reaprins persecuia, în anul 372 Sava a fost arestat de câiva soldai, care fusesertrimii special cu acest scop din altregiune. Dupce a suferit mai multe torturi, a fost condamnat la moarte prin înec în râul Buzu, probabil în apropiere de Târgovite.

Rugciune (din Acatistul sfântului Sava Gotul)
O, preafericite, Mucenic al lui Cristos, Sava, care pe pmântul ţării noastre pânla moarte ai suferit, roag-te ctre Prea Bunul Dumnezeu pentru toi bine credincioii din această ţar, ca sle

dea Dumnezeu tuturor pace, sntate i mântuire sufletelor, spre a cânta împreuncu tine lui Dumnezeu: Aleluia!
Sfinte Mucenic al lui Cristos, preafericite Sava, care mrgritarul dreptei credine în a ta iniml-ai purtat i cu multsete duhovniceascîn calea poruncilor lui Dumnezeu ai alergat i prin ptimiri i suferine pânla moarte, viaa ta pentru Cristos nu ai cruat-o, ajungând cu darul Lui la odihna venicelor bucurii: adu-i aminte acolo i de noi, cei ce cinstim cu mare evlavie sfintele tale ptimiri i prin tine, prietenul cel iubit al Mântuitorului, îndrznim a cere milă şi iertare de la Dumnezeu în acest veac trector, în care suntem înconjurai de primejdii, de ispite i de necazuri de la lume, de la trup i de la diavol, care pururea ne împresoar. Roag-te, sfinte Sava, pentru noi cei pctoi i nevrednici care cerem milă şi îndurare de la Dumnezeu, prin sfintele tale rugciuni, ca sajungem i noi, cei înviforai cu scârbe i cu încercri, la limanul cel pururea fericit al mântuirii sufletelor noastre i sslvim pururea cu tine pe Dumnezeul nostru Cel Prea Bun, Prea Îndurat i închinat în Sfânta Treime, acum i pururea i în vecii vecilor. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent