23 aprilie 2016

24 aprilie: Sfântul Fidel din Sigmaringen, preot martir



Dei o localitate mic, orăşelul Sigmaringen din Germania are cinstea de a fi fost locul de natere al viitorului sfânt Fidel. El este nscut în anul 1578, din familia Reyd, la botez primind numele de Marcu.


A fcut studii strlucite de filosofie i drept la Universitatea elveiandin Friburg i a îmbrăţiat cariera de avocat. A început spractice avocatura în orăşelul Colmar din Alsacia. Aici, i-a dobândit numele de avocat al sracilor, deoarece îi apra în mod gratuit pe cei care nu aveau cu ce splteascun avocat. Dar el se simea atras mai mult de cercetrile filosofice decât de dezbaterile din tribunal, i a fost fericit când contele Statzingen i-a încredinat pe copiii si i pe câiva tineri foarte înzestrai, cu rugmintea de a-i îndruma în însuirea tiinei i în cunoaterea problemelor lumii contemporane. Timp de câiva ani, a colindat prin diferite orae din Italia, Spania i Frana, învăţându-i pe tinerii i nobilii si elevi nu numai cunotinele teoretice, dar i principiile sntoase ale vieii practice, ceea ce a fcut ca ei s-l reboteze Filosoful Cretin. La vârsta de 34 de ani prsete totul i se întoarce la Friburg, dar nu la Universitate, ci în conventul frailor capucini, unde îmbrachaina umila sfântului Francisc.

Dovedind o înelepciune i o culturcu totul deosebit, este însrcinat cu conducerea în diferite mnstiri. La Weltkirchen, pe timpul unei epidemii de cium, i-a atras admiraia întregii regiuni pentru buntatea i curajul manifestat în îngrijirea celor lovii de cium.

Superiorii si bisericeti au considerat ceste suficient de pregtit pentru a lucra în mijlocul unei regiuni din Elveia, unde urmaii lui Luther i ai lui Zwingli erau deosebit de numeroi i foarte pornii împotriva Bisericii Catolice. La predicile sale i în urma discuiilor particulare cu diferii credincioi, muli se întorc la credina catolic. Se produce, în acelai timp, un val de ostilitate, îndeosebi în rândul cetăţenilor din Cantonul Grisons, calvini convini, aflai în luptcu împratul Austriei. Nu a fost greu s-l acuze pe Fidel ceste un agent în slujba împratului catolic. Umilul frate capucin i-a continuat netulburat misiunea, mergând din localitate în localitate i inând cursuri de predici referitoare la punctele discutate între catolici i calvini.

Dacmvor ucide, le spuse frailor când plecspre Séwis, voi primi moartea cu bucurie, din iubire faţă de Domnul nostru Isus Cristos. Voi considera cmi s-a fcut un mare dar. A fost o profeie. Pe când inea predica în localitatea Séwis, s-au auzit câteva focuri de arm: fratele Fidel i-a continuat predica pânla capt, apoi s-a îndreptat spre cas. Deodat, este înconjurat de o ceatde 20 de ostai, condui de un slujitor al calvinilor, care apoi a devenit catolic. Atunci, i-au cerut lui Fidel sdeclare minciuntot ceea ce predicase în acea zi: Nu pot, cci este credina strmoilor notri. Ada cu bucurie viaa mea, numai ca voi svîntoarcei la aceastcredinţă. O loviturgrea peste cap îl face sse prbueascla pmânt: nici nu sfârete de rostit cuvintele de iertare: Doamne, nu le socoti lor acest pcat, i câteva lovituri de spadîi curmfirul vieii. Era ziua de 24 aprilie 1622. Abia împlinise 44 de ani, când Dumnezeu l-a chemat s-i dea rsplata slujitorului credincios. Este primul martir al Congregaiei Propaganda Fide.
Papa Benedict al XIV-lea, în anul 1746, l-a declarat în mod solemn sfânt prin moarte de martir, dar aceastmoarte încorona o viaţă de sincerdruire lui Cristos cel Rstignit.

Rugciune
Dumnezeule, care ai binevoit s-i druieti sfântului Fidel din Sigmaringen, cununa martiriului, pe când, înflcrat de iubirea ta, lucra pentru rspândirea credinei, d-ne i nou, pentru rugciunile lui, harul, ca, întemeiai în iubire, sne învrednicim a cunoate, împreuncu el, puterea învierii lui Cristos. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent