01 aprilie 2016

2 aprilie: Sfântul Francisc de Paola, pustnic


Între Italia i insula Sicilia se aflStrâmtoarea Messina. Cine traverseazaceaststrâmtoare observcunul dintre marele poduri umbltoare care fac cursa de la un mal la altul poartnumele Sfântul Francisc de Paola i poate se întreabpentru care motiv i s-a dat acest nume. Explicaia este urmtoarea: cu aproape cinci secole în urm, un frate clugr, srac, istovit i slbit de posturi îndelungate, venise dinspre Cosenza, localitate din sudul Italiei, i, ajuns la Reggio Calabria, portul din faa Siciliei, i-a rugat pe câiva barcagii s-l treacpe malul de dincolo. Acetia l-au refuzat. Atunci, fratele i-a întins mantia peste valuri, a srit pe ea i, încet, încet, parcsusinut de o mânnevzut, a plutit pânîn portul Messina. Aceastneobinuit, minunattraversare a apei i-a atras fratelui renumele de taumaturg, iar mai apoi, titlul de patron al marinarilor. Încmulte alte minuni au presrat viaa smeritului clugr, înconjurat din toate prile de recunotina i respectul mulimilor.

Vestea despre el a trecut Munii Alpi, i însui regele Franei, Ludovic al XI-lea, a voit s-l aibalturi, mai bine spus, a pretins ca Papa s-i trimitîn grabpe fctorul de minuni, ca s-l vindece de o boalgrea ce se abtuse asupra lui. Umilul clugr, întiinat de un trimis al Papei, s-a supus i, trecând prin multe greutăţi, a strbtut drumul lung pânla Paris. Regele l-a rugat s-i dobândeascde la Dumnezeu însntoirea, dar sfântul Francisc i-a spus ceste necesar sse pregteascpentru trecerea din aceastviaţă. Cu rbdare i dragoste, l-a ajutat pe suveran sse împace cu Dumnezeu i sprimeascîn linite hotrârea voinei divine. Înainte de a muri, Ludovic al XI-lea l-a rugat pe Francisc saibîn grijeducaia sufleteasca fiului i urmaului su, Carol al VIII-lea.

Francisc s-a nscut în anul 1416, în Paola, o miclocalitate lângCosenza, Provincia Calabria din sudul Italiei. El este unul dintre cei mai tineri întemeietori de ordine religioase, clugreti. La vârsta de 30 de ani, a îmbrcat haina Ordinului Franciscan, dar, dupdoi ani de zile, a disprut frurm. A trecut un timp îndelungat pâncând un vântor, condus de un copil, i-a descoperit ascunztoarea, într-o peterdintre munii ari de soare din vecintatea Cosenzei. Vestea despre sfinenia vieii lui i minunile pe care le svârise au atras în jurul lui muli tineri dornici s-i urmeze exemplul. Pentru ei a întemeiat o mnstire lângCosenza, i le-a dat numele de Eremiii Sfântului Francisc de Assisi, cunoscui i sub numele de Minimi.


Spre deosebire de alte ordine religioase, sfântul Francisc de Paola le cere ucenicilor si ca, la voturile de ascultare, castitate i srcie, sadauge un al patrulea: legmântul de a ine cu strictee anumite posturi, îndeosebi Postul Mare, în timpul cruia, de la Miercurea Cenuii pânla Sâmbta Mare, erau obligai snu consume decât pâine, pete, apă şi verdeuri. Pocinele aspre la care i-a supus trupul nu i-au slbit puterea de muncă şi sntatea, i a fost în stare striască şi slucreze pânla frumoasa vârstde 91 de ani. Ca o rsplata dragostei lui faţă de mortificaie, Dumnezeu l- a chemat la cele venice în ziua de Vinerea Mare, 2 aprilie 1507. La numai doisprezece ani dupmoarte, a fost ridicat la cinstea altarelor.

Sfântul Francisc a îndeplinit misiunea de a le reaminti cretinilor înelesul i valoarea postului, artând cacesta nu este un scop în sine, ci un mijloc care ne ajutla realizarea idealului de libertate i desvârire a fiinei noastre.

Rugciune
Dumnezeule, înlarea celor smerii, care l-ai ridicat pe sfântul Francisc de Paola în gloria sfinilor, f, te rugm, ca, prin meritele lui i urmându-i exemplul, sdobândim i noi rsplata pe care le-ai fgduit-o celor smerii. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent