18 aprilie 2016

19 aprilie: Sfânta Emma, văduvă

În mnstirea sfântul Ludger din Werden, în apropiere de Dusseldorf, se pstreazo relicva sfintei, o mâncare a rmas în mod minunat intact. Un cronicar german contemporan, Adam din Brema, în Istoria ecleziastic, ne vorbete despre nobilissima senatrix Emma, sora lui Meinwerk, episcop de Paderborn (mort în 1036) i soia contelui Ludger de Saxonia.

Rmasvduv, tânră și frumoas, bogată și frcopii, nu a voit sse cstoreasca doua oar, dar a rmas consecventnoului program de viață, având ca fundament o druire totalfață de cei sraci spre care i-a îndreptat atenia prin multe opere de binefacere. Plinde generozitate în a veni în ajutorul altora i a le oferi din belug darul su, față de sine a preferat sfie aspră şi necruţătoare. Astfel, a reuit sajungla desvârirea cretineascîn condiia foarte dificilde vduv, expusla mii de curse viclene din partea rudelor mai apropiate sau mai îndeprtate, deoarece o tiau frsprijin i râvneau la bogăţiile ei.

Eti tânr? se citete într-o predicplinde fervoare a sfântul Bernardin din Siena adresatvduvelor cretine, atunci disciplineaz-i trupul. Vreau sînvei strieti ca o clugriță. Fii sincerfaţă de tine însăţi. Vrei brbat? Mergi i cstorete-te, în numele Domnului, i linitete-te. Dar nu vei gsi deplina mângâiere. De aceea, eu nu vd o cale mai bundecât srmâi o vduvadevrată şi s-i slujeti lui Dumnezeu cum vei putea mai bine în tot timpul vieii tale.

Emma a preferat aceastcale pentru a ajunge la desvârire, calea cea mai grea i mai rar urmat. Mâna ei, ajunspânla noi intactdupnousecole i jumtate de la moartea acestei sfinte cu un nume atât de proaspt i gritor, este un semn distinctiv al virtuii sale principale: generozitatea. O generozitate activ, doveditprin fapte mai mult decât prin cuvinte.

Adevrata mireasa lui Cristos, Emma l-a slujit pe mirele ei ceresc prin rugciune i facere de bine, meritându-i dragostea i preuirea nu doar a unui so, ci a milioane de cretini care de mai mult de nousecole o cinstesc cu un cult public. Trupul su, lipsit de mâna dreaptde care am amintit, se odihnete în catedrala din Bremen.


Rugciune
Dumnezeule, tu ai învăţat Biserica ta cnoi îi împlinim poruncile dacte iubim pe tine i pe aproapele. D-ne harul, ca, dupexemplul sfintei Emma, sîmplinim i noi fapte de iubire, i astfel, sne învrednicim a fi numrai printre binecuvântaii împrăţiei tale. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent