03 aprilie 2016

4 aprilie: Sfântul Isidor, episcop și învățător al Bisericii



Sfântul Isidor, episcop de Sevilia, este unul dintre cei mai mari Prini latini ai Bisericii, care a reuit sadune într-un singur corp de cunotine tot ce Sfinii Prini ai Bisericii au transmis în domeniul credinei i al culturii. Dei a lucrat enorm de mult pentru rspândirea cuceririlor tiinifice, el a rmas, în primul rând, un episcop zelos, preocupat de formarea i maturizarea culturală şi morala clerului Bisericii din Spania.


Isidor s-a nscut în jurul anului 560, în oraul Cartagina (localitate din Spania), unde tatl su a fost un înalt funcionar imperial, într-o casîn care sfinenia era parco însuire de familie: trei frai au devenit episcopi i sfini ai Bisericii: Leandru, Fulgeniu i Isidor i o sor, Florentina, a ajuns clugriţă, fiind ridicată şi ea la cinstea altarelor.

Viitorul Învăţător al Bisericii, autor al unui foarte mare numr de cri, în care vorbete despre probleme din toate domeniile cunoaterii umane, de la agronomie la medicin, de la teologie la economie casnic, la început a fost un student nepstor i foarte puin dispus sse aplece asupra crilor. Într-o zi, s-a apropiat de o fântânca s-i astâmpere setea. Atunci privirea i-a fost reinutde anurile adânci spate în piatra durde funia moale cu care se trgea ciutura cu ap. A îneles atunci cperseverena i voina omului pot învinge cele mai grele piedici în viaţă.

S-a întors cu o reînnoitdragoste de muncla crile sale, i atât de mult a progresat în învăţătur, încât i-a meritat renumele de cel mai învăţat om al timpului su. A intrat în rândul clericilor din Sevilia i a preluat apoi, în urma morii fratelui su, scaunul episcopal al acestei importante dieceze. A fost ales sprezideze al patrulea Conciliu din Toledo (633), conciliu de o deosebitînsemntate pentru Biserica din Spania.

O legendne spune c, pe când Isidor era abia de o lun, un roi de albine s-a apropiat de leagnul su i au depus pe buzele lui un râulede miere, ca o prevestire a învăţăturilor substaniale i dulci care într-o zi aveau sfie rostite de buzele nevinovatului copil de atunci. tiina lui adâncă şi vast, întotdeauna însoitde o umilinţă sinceră şi o dragoste atotcuprinztoare, i-a meritat titlul de doctor egregius (învăţător strlucit) i aureola de sfânt.

Rugciune
Ascult-ne, te rugm, Doamne, rugciunile pe care i le înlţăm în srbtoarea sfântului Isidor: dBisericii tale harul sse bucure necontenit de mijlocirea lui, precum i-ai dat saibparte i de învăţătura lui. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent