28 aprilie 2016

29 aprilie: Sfânta Ecaterina din Siena, fecioară și învățător al Bisericii, patroană a Europei


Sfânta Ecaterina s-a nscut în ziua de 25 martie 1347. La vârsta de apte ani, dovedind o cunoatere prematura realităţilor i primejdiilor vieii, se obligcu jurmânt de a nu cunoate altiubire decât a lui Cristos: este ceea ce s-a numit cstoria mistica Ecaterinei. Cacest act nu a fost rodul unei fantezii copilreti o va dovedi întreaga ei viaţă. Prinii încearcând so determine sse cstoreasc, au insistat, recurgând la violenţă şi, în cele din urm, i-au interzis smai iasdin cas. Timp de trei ani, a dus o viaţă de asprsingurtate. Muncea ca o servitoare, îi impunea posturi îndelungate, se obinui sdoarmpuin i frîncetare se auzea murmurul rugciunilor prin care îl implorpe Dumnezeu s-i druiascadevrata cunoatere de sine, prere de ru pentru greelile fcute, întoarcerea pctoilor i pacea lumii dezbinate. Duptrei ani de zile, tatl s-a resemnat i s-a declarat de acord cu hotrârea fiicei sale. Ecaterina a cerut sfie primitîn rândul Ordinului al III-lea Dominican.


Oraul era adesea câmpul de luptîntre diferite familii sau diferite grupri politice. Ecaterina, împreuncu un grup de femei inimoase, a ieit în strad. A organizat ajutorarea celor sinistrai i sraci, a intrat în spitale i a îndeplinit munci care erau rezervate brbailor i femeilor în vârst. Ajunsîn faa unui lepros ru mirositor, pentru a-i învinge repulsia ce o cuprinsese, se apleacă şi-i srutpicioarele desfigurate.

În 1369, a fost condamnat la moarte un tânr din Perugia, pentru încercare de revolt: el se frmânta îngrozitor i, din disperare, l-a blestemat pe Dumnezeu i pe oameni. Cu o zi înainte de execuie, în celulintro tânrde douzeci i doi de ani, care îl invitsse roage împreuncu ea: rugciunea îi aduse pacea i credina în sufletul lui zbuciumat. Drept urmare, a cerut sse spovedească şi sprimeascSfânta Împrtăşanie i, linitit, i-a ateaptat sfâritul.

A îndrznit sînfrunte mulimea agitat, luând aprarea evreilor i a copiilor nelegitimi, dupcare. Eroismul Ecaterinei a ajuns la culme în timpul ciumei din 1374, când a refuzat sprseascoraul i, ea, femeie de douzeci i apte de ani, îi îngrijea pe ciumai, cra în spate trupurile celor mori i ajuta la îngroparea lor. Când flagelul a încetat, concetăţenii ei i-a rspltit munca i jertfele cu vorbe de ocară şi insinuri rutcioase. Era ultima piatrpreioasîn coroana de merite a Ecaterinei. Cristos, Mântuitorul, i-a aprut într-o vedenie i i-a întiprit semnele rnilor sale, la mâini, la picioare i la coast: Ecaterina va purta aceste rni pânla moarte. Apoi Domnul i- a spus: De acum, vei prsi chilia ta, oraul i ara. Eu voi fi cu tine i te voi duce svorbeti întregii lumi. Vreau ste trimit la episcopi, la conductorii Bisericii i ai cretintăţii, pentru ca o femeie slabsdea de ruine mândria celor tari.

În aceastperioad, Italia era pradunor rzboaie fratricide. Printele cretintăţii, papa, era încprizonier în castelul de la Avignon i, când Urban al V-lea a revenit la Roma, a fost nevoit sse întoarcla Avignon din pricina rscoalelor puse la cale de unele familii interesate. Urban al V- lea a murit plin de tristee. I-a urmat papa Grigore al XI-lea. Ecaterina a mers din capitalîn capitalde provincii i de ţări, fiind consideratca o mesagera Cerului. Ajunsla Grigore al XI- lea, i-a spus: Ridic-te, fii brbat: îi spun eu cnu trebuie ste temi de nimic.

Grigore al XI-lea a revenit la Roma. Dacexilul babilonic al Bisericii a luat sfârit, este darul lui Dumnezeu i meritul Ecaterinei de Siena. Dar cu intrarea triumfala Papei în Roma, nu a luat sfârit misiunea Ecaterinei: trebuia începutopera de refacere a vieii spirituale, ajunsîntr-o stare jalnic, atât în rândul credincioilor, cât i al clerului.

Ecaterina, netiind sscrie, dicta zeci de scrisori, uneori la mai muli secretari, scrisori adresate Papei, episcopilor, regilor, condotierilor i multor persoane simple. Ni s-au pstrat 307 dintre ele: sunt pline de înelepciune, credinţă şi realism. De asemenea, a dictat i o carte: Dialog despre Providenţă, carte care l-a determinat pe papa Paul al VI-lea, la 4 octombrie 1970, so declare pe sfânta Ecaterina de Siena Învăţător al Bisericii.

Rspunzând chemrii Papei Urban al VI-lea, a venit din nou la Roma, pentru a-l ajuta în rezolvarea unor probleme însemnate. Aici s-a îmbolnvit grav. În dimineaa zilei de duminic, 29 aprilie 1380, s-a adresat celor dragi care o încurajau cu aceste cuvinte: Sviubii cu sinceritate unii pe alii. Dupce a mai rostit o datnumele Isus, inima ei a încetat smai bat. Ecaterina de Siena a prsit pmântul, dar a lsat în viaţă scrisorile i opera ei un izvor de lumină şi încurajare. La 29 aprilie 1461, a fost ridicatla cinstea altarelor, iar în 1939, a fost proclamatpatroana principala Italiei, împreuncu sfântul Francisc de Assisi, iar în 1999, papa Ioan Paul al II-lea a proclamat-o patroana Europei.

Rugciune
Dumnezeule, care ai înflcrat-o cu iubirea ta pe sfânta Ecaterina din Siena atât în contemplarea ptimirii Domnului, cât i în slujirea Bisericii tale, f, te rugm, ca, prin mijlocirea ei, poporul tu, împrtăşindu-se din misterul lui Cristos, stresalte pururi de bucurie la artarea slavei lui. Amin. 

11 comentarii:

Gina Radna spunea...

au barbatii viata si rola mea de fisc talonul de vanzatori au chimia noastra eu parinti bunici strabunici sot au teatrul nostru toate in minte cu miros psihologic volitiv 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

au toti ca mine identic muzeal insutit rauri de daruri immit organolepsis i.g duca corect de nota 10[doar tiganii indiferent le-a dat sfanta ajutorul meu 1900-vesnic gratuit etern].

Gina Radna spunea...

sintem reporteri/ scriitori Columna Coresi Cinemascop cu restul comune fiecare corecte CCR eu parinti bunici strabunici sot sintem in haine noi curate armata de patroni 1900-vesnic,avem engolpioane pe noi eu parinti sot,a impartit cu semne sfanta toate lucrurile din casa si comune fiecare vesnic in totalitate cu semne eu parinti sot vesnic.

Gina Radna spunea...

sintem Socialisti lacul Sinoe, ziarul Miraj.Ot,si Marginimea Sib si Balta mare a Brail,Ardeal saline termale eu parinti sot bunici sora unchi strabunici 1900-vesnic gratis etern.

Gina Radna spunea...

am certificat de casatorie eu Mgd,cred in certificatul de casatorie corect de nota 10,este certificatul casatorie semn pe mainile si chipul meu 1900-vesnic,il am in original la TRIBUNAL eu parinti sot bunici strabunic 1900-vesnic toti la fel tot aici etern.

Gina Radna spunea...

sint sportiva,eu,ca Amanar Dinamo 1959,,oina si restul sporturilor dl Hemuth corect de 13 CCR 1900-vesnic de nota 10 etern,,!...

Gina Radna spunea...

sintem legionari ALDE,eu parinti bunici strabunici sot cu acte de veteran de razboi toti 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

sint sforile mele parinti eu sot in pronaos sf Altar sf biserica de MIR Culte 1900-vesnic corect,etern.

Gina Radna spunea...

au,ca si mine ca-n autorizatia mea Tribunal, parintii sotul,legionarii in autorizatia mea au carti digitale cu toata scoala mea ca si mine si ziaristii,gratis ale mele cu semn PSD Partid 1900-vesnic].

Gina Radna spunea...

avem eu parinti sot sora unchi dosarele la dr.Forte Pensii ONEATA 1900-vesnic.

Gina Radna spunea...

sintem in Monumentul Eroilor eu parinti sot bunici strabunici acolo inserate meseriile noastre integrale au meseria tipicul nostru oamenii cucos gaina parfum,otet 1900-vesnic,.

Des coeurs qui se rencontrent