26 aprilie 2016

27 aprilie: Sfânta Zita, fecioară


Zita s-a nscut în anul 1218, la Monsagrado, un ctun din apropiere de Lucca, dintr-o familie de ţărani sraci. Pe atunci era obiceiul ca fetele de la sat sfie angajate ca servitoare în familii mai bogate din oraul apropiat, pentru a-i face zestrea necesară şi a nu fi o povarpentru familia proprie. Situaia lor era asemntoare cu a sclavelor, dar ele o acceptau, deoarece tiau că este trectoare: multe dintre ele ajungeau sse lege atât de strâns de familia respectiv, încât rmâneau acolo pentru toatviaa.

La vârsta de doisprezece ani, Zita a fost angajatîn familia Fatinelli din oraul Lucca. Fiind un suflet ptruns de credinţă, a considerat cîmplinete voina lui Dumnezeu slujind în mod contiincios aceastfamilie care o primise sub acoperiul ei, îi asigura întreinerea i pregtirea unui viitor. Din dragoste ctre Dumnezeu, îi împlinea cu exactitate i voie bundatoriile de serviciu, primind cu senintate dojenile umilitoare atât din partea stpânilor, care la început o tratau cu severitate, cât i din partea celorlali servitori, care nu vedeau cu ochi buni zelul i corectitudinea ei. Întotdeauna atentă şi supus, a cerut totui un favor de la stpâna casei: de a fi libersmeargîn fiecare zi la Sfânta Liturghie.

Dei nu era decât o simplservitoare, a ajuns sfie consideratca o regin, mai ales dupce stpânii, convini de corectitudinea i priceperea ei, i-au încredinat conducerea întregii gospodrii casnice. Din bunurile rezervate pentru sraci i din economiile ei proprii, împrea cu mictoare delicatee tuturor celor care bteau la poarta familiei Fantinelli. Se istorisete cuna dintre tovarăşele ei de munc, invidioaspe stima de care se bucura Zita, a acuzat-o în faa stpânului crisipete bunurile casei în acte de milostenie exagerat. Într-una din zile, Zita este opritîn timp ce ieea din cascu orul încrcat, pornitsviziteze o familie nevoiaşă: când stpânul o întrebce duce, ea rspunse care flori i frunze. Într-adevr, desfcând legturile orului, o ploaie de flori czu pe lespezile scrilor.

Viaa Zitei este ca un buchet de virtui cretineti, ea formeazo dovadgritoare c, în orice condiii i în orice loc, sfaturile sfintei Evanghelii pot fi pstrate i duse la o mare perfeciune. Chiar pe când tria, aceste virtui i-au atras stima i preuirea tuturor, iar dupmoartea ei, întâmplatla 27 aprilie 1272, contemporanii, din toate treptele sociale, i-au venerat amintirea cu pietate, considerând-o o adevratsfânt. Mormântul ei se află şi astzi în Catedrala Sfântul Fredian din Lucca i mulimi de pelerini se îndreaptspre el, cerând i primind harul de a duce o viaţă curată şi seninîn orice situaie. Cultul su a fost aprobat în mod oficial de ctre Papa Inoceniu al XII-lea, la 5 septembrie 1696, iar papa Pius al XII-lea a declarat-o patroana persoanelor de serviciu.

Rugciune
Ascult-ne, Dumnezeule, mântuirea noastr, pentru ca, celebrând cu bucurie srbtoarea sfintei Zita, sînvăţăm a te sluji cu iubire. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent