08 aprilie 2016

9 aprilie: Sfânta Maria a lui Cleofa


În timp ce, pe Muntele Calvar, Isus îi tria ultimele clipe ale sfâritului su dureros, un mic grup de femei evlavioase, tcute i îndurerate, stteau puin mai departe i ateptau sse împlineascceea ce profeii i însui Rstignitul încoronat cu spini le spuseser. Aproape de crucea lui Isus stteau mama lui, sora mamei lui, Maria lui Cleofa i Maria din Magdala, spune sfântul Ioan Evanghelistul. Era grupul acelora care l-au urmat de când era în Galileea, pentru a-i sluji, i multe altele care veniserdin Ierusalim. Între femeile ce priveau era i sfânta pe care o amintim astzi. Prezena ei alturi de Mântuitorul i-a meritat un loc aparte în evlavia cretinilor, mai mult decât înrudirea cu Preasfânta FecioarMaria i cu sfântul Iosif.

Maria a lui Cleofa (numitastfel dupnumele soului) este consideratmama frailor lui Isus: Iacob cel Mic, apostol i episcop de Ierusalim, i Iosif. În limbajul semitic, cuvântul frate se atribuie i veriorilor.

Dupce Isus a fost dat jos de pe cruce i înmormântat în grab, femeile evlavioase au ateptat cu nerbdare streacziua de sâmbt, zi în care nu era îngduit slucreze, iar duminic, dis-de-dimineaţă, urmând imboldul tainic al inimii, au alergat în grabspre mormânt, pentru a îndeplini rânduiala ungerii cu miresme a trupului Celui ce murise pe Cruce. Vineri seara, dupcoborârea de pe cruce, Maria din Magdala i Maria, mama lui Iosif, au stat svadunde îl vor aeza, spune sfântul evanghelist Marcu.

Dar ajungând la mormânt, rmân înmrmurite: mormântul era deschis, iar trupul lui Isus nu se mai afla acolo. Nu este aici, a înviat, le-a spus un tânr aprut ca din senin. De ce îl cutai pe cel viu printre cei mori? Maria a lui Cleofa i celelalte femei simt cse petrece o taindumnezeiasc: inimile încep sle batputernic, rvăşite de îndoială şi bucurie. Veniserla mormânt aducând miresme în vase i durere în suflete. Acum, îngerul le trimite sle ducapostolilor înspimântai balsamul divin al învierii i sperana neclintitîn biruina vieii.

Nu mai cunoatem alte întâmplri din viaa Sfintei Maria a lui Cleofa. Faptul de a fi rmas sub crucea lui Isus atunci când i crturarii, i mai-marii, i ostaii, i cei ce treceau pe cale îl huleau, iar apostolii, în afarde unul, stteau ascuni, undeva departe, tremurând de fric, dovedete o iubire deplină şi vie. i a fi sfânt nu înseamnaltceva decât a-l iubi pe Dumnezeu mai mult decât pe tine însui.

Rugciune
Maria, tu care ai avut bucuria de a-l însoi pe Domnul în pelegrinrile sale i care ai devenit mrturisitoarea lui, îi cer astzi smijloceti pentru mine harul de a avea mereu spiritul viu în însoirea Domnului i de a avea curajul de a fi mereu fidel Lui, nu doar atunci când îmi e bine, dar mai ales în momentele de încercare. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent