05 aprilie 2016

6 aprilie: Sfântul Marcelin, martir

Moartea de martir a sfântului Marcelin, înalt funcionar imperial i prieten al sfântului Augustin, este legatde schisma donatist, care timp de mai bine de un secol a sfâiat pacea i unitatea Bisericii din Africa.

Ruptura a început în anul 310, când a fost ales episcop de Cartagina Cecilian. Episcopul Donat, care dorea socupe acest post, susinut de o parte dintre credincioi, a afirmat calegerea lui Cecilian nu este valabil, deoarece fusese sfinit episcop de ctre episcopi trdtori, adiccei care, pe timpul lui Diocleian, au predat crile sacre spre a fi arse, cum cerea un decret al împratului. Ei erau considerai pctoi publici.

Episcopul Donat i-a motivat împotrivirea în urmtoarele doupuncte: Biserica este formatnumai din oameni sfini i sfintele sacramente oficiate de pctoi nu au valoare. Era o învăţăturnouă şi strinde învăţătura Bisericii Universale.

Marcelin îndeplinea în Cartagina funcia de tribun i notar imperial. Sfântul Augustin ni-l prezintca pe un bun tatde familie, cretin exemplar, fama et pietate notissimus. Dornic de a cunoate cât mai adânc adevrurile credinei, s-a adresat adesea sfântului Augustin, rugându-l s-i lmureascdiferite puncte discutate. Acestei curiozităţi, vrednice de toatlauda a piosului funcionar, îi datorm câteva dintre operele marelui teolog din Hipona, sfântul Augustin. Acestea sunt: Despre iertarea pcatelor, Despre Duh i literi celebra carte Despre Sfânta Treime. Marcelin nu a mai ajuns sciteascaceastultimcarte, deoarece între timp s-au petrecut evenimente grave. În anul 411, la Cartagina are loc o conferinţă a episcopilor catolici i donatiti. Marcelin, în calitate de tribun participă şi el. În referatul adresat împratului Onoriu, dcâtig de cauzprii catolice. Ca urmare, împratul a promulgat un edict prin care donatitii erau proscrii i, în consecinţă, dacnu renunau la poziia lor, ar fi avut de suferit neplceri mari. Drept rzbunare, donatitii îl acuzpe Marcelin ceste complice în complotul lui Eraclian împotriva împratului. Acuzaia era foarte grav, i Marcelin a fost condamnat la moarte în ziua de 13 septembrie, de ctre guvernatorul Marius.

Dupun an de zile, împratul însui recunoate greeala svâritde justiia roman. Acuzaia de complicitate la complot a fost anulată şi hotrârile luate de tribunul Marcelin au fost sancionate. Biserica îl cinstete ca martir, deoarece nici în faa morii nu a acceptat srenune la adevrul propovduit de Biserica lui Cristos.

Rugciune
Dumnezeule, care, pentru a da strlucire Bisericii tale, ai binevoit s-l împodobeti pe sfântul Marcelin cu biruina martiriului, d-ne cu îndurare harul, ca, dupcum el a fost prtade ptimirea Domnului, sne învrednicim i noi a păşi pe urmele lui i a ajunge astfel la bucuriile venice. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent