27 aprilie 2016

28 aprilie: Sfântul Ludovic Maria Grignon de Montfort, preot

Ludovic Maria Grignon s-a nscut la Montfort-la-Cane, în dieceza de Rennes, la 31 ianuarie 1673. Dupce a primit o educaie profund religioasîntr-un colegiu al iezuiilor, Providena l-a condus la Paris acolo unde a studiat într-un seminar. Aici, strlucind prin inteligena i profunzimea pietății, nu a îneles pe deplin voina lui Dumnezeu în privina lui. Domnul a permis acest lucru pentru a-l forma la iubirea Crucii, creia el trebuia s-i devinapostol pasionat. Tot la această școala izvorât pentru el dragostea față de Maria creia el se pregtea sîi devinapostol.

A fost hirotonit în 1700. A fost mai întâi capelan la spitalul din Poitiers. Pentru o perioada avut de îndurat persecuiile jansenitilor. În 1706 se duse la Roma pentru a se oferi papei pentru misiunile strine, dar primi de la Suveranul Pontif misiunea de a lucra la evanghelizarea Franei.

A început spredice în Bretania i în vestul Franei. A avut succes mai ales în rspândirea devoiunii ctre Preasfânta FecioarMaria. A scris de asemenea mai multe cri, dintre care cea mai cunoscuteste Tratat despre adevrata evlavie ctre Preasfânta FecioarMaria.

În 1715, sfântul Ludovic a organizat mai muli preoi i a format Misionarii Companiei Mariei, un institut bisericesc cunoscut astzi mai ales cu numele de Fraii lui Montfort, care se îndeletnicesc cu predicarea Cuvântului i rspândirea devoiunii ctre Maria.


A murit în 1716 la Saint-Laurent-sur-Sevre, Frana, i a fost canonizat în 1947 de ctre papa Pius al XII-lea. Papa Ioan Paul al II-lea spunea cpe vremea când era tânr seminarist, a citit i recitit de multe ori i cu un mare profit spiritual o opera lui de Montfort i catunci am îneles cnu puteam exclude pe Maica Domnului din viaa mea frsneglijez voina Sfintei Treimi.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, care l-ai fcut pe sfântul preot Ludovic Maria, martor i învăţător strlucit al druirii totale lui Cristos, Fiul tu, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, d-ne harul, ca, urmând aceeai cale spiritual, sputem rspândi necontenit împrăţia ta. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent