10 aprilie 2016

11 aprilie: Sfântul Stanislau, episcop martir



Sfântul Stanislau s-a nscut la Szczepanowski (Polonia), în jurul anului 1030. A studiat în Polonia i apoi la Paris unde timp de apte ani s-a dedicat dreptului canonic i teologiei. Când s-a întors în patrie, murindu-i prinii, a devenit stpânul unei averi considerabile. El va folosi mijloacele materiale motenite în favoarea celor sraci.


Episcopul de Cracovia, cunoscându-i tiina i virtuile l-a hirotonit preot i l-a numit canonic la catedral. Aici a fost un adevrat model de om al pocinei, i model de citire i meditare a Bibliei. Reputaia sa de predicator s-a rspândit în scurtvreme aa încât era cutat de clerici i persoane laice din toate prile Poloniei. La moartea episcopului a fost ales de ctre toi într-un glas sfie episcopul diecezei. Dei a refuzat energic aceastcinste de care se considera nevrednic i incapabil, la porunca lui Alexandru al II-lea a acceptat consacrarea episcopalîn 1072.

Polonia în acel timp era guvernatde Boleslau al II-lea. Acesta se dovedi un rzboinic valoros în rzboiul împotriva ruilor însîn viaa privatera un om imoral, iar în viaa public, un tiran. Nimeni nu îndrznea sspunnimic în privina regelui. Doar Stanislau adesea îi cerea si schimbe stilul de viață. La început, Boleslau al II-lea ddu semne de cire însnu pentru multvreme. Sfântul episcop se vzu obligat srecurgla excomunicare, act la care a ajuns dupmultpocina i rugciunea pentru întoarcerea celui pctos, dar i dupce s-a sftuit cu ali episcopi. Înfuriat, regele a poruncit ca Stanislau sfie omorât. Cei care au primit porunca nu au reuit acest lucru datoritunor semne minunate care s-au artat. Pentru aceasta, însui regele, în timpul Sfintei Liturghii, i-a tiat capul cu spada. Era 11 aprilie 1079.

Rugciune
Dumnezeule, pentru gloria ta, sfântul episcop Stanislau a czut sub sabia prigonitorilor. Te rugm, d-ne i nouharul de a rmâne statornici în credinţă pânla moarte. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent