25 aprilie 2016

26 aprilie: Sfinții Anaclet și Marcelin, papi martiri


Este binecunoscut faptul cprimii cretini i chiar sfinii Apostoli, nu se gândeau slase mrturie i documente pentru posteritate, dar grija lor principalera de a urma cu credinţă calea, adevrul i viaa aduse în lume de Cristos, Dumnezeul venit între oameni, i de a se face vrednici sfie primii în împrăţia lui Dumnezeu. Trebuie să ţinem seama i de împrejurarea cmuli dintre cei care îmbrăţiau Evanghelia erau oameni simpli, fră ştiinţă de carte, nedeprini sconsemneze în scris sau simprime în diferite forme amintirea persoanelor i evenimentelor timpului. Pentru acest motiv, documentele rmase din primele timpuri sunt foarte rare i neclare.

Astfel, despre sfântul Anaclet se tie ca fost unul dintre succesorii imediai ai sfântului apostol Petru i a condus biserica de la anul 79 la anul 90. Se pare cera de loc din Atena. Este probabil cAnaclet a fost un om energic i de iniiativ, deoarece lui i se atribuie zidirea unui memorial pentru rmăşiele pmânteti ale pescarului din Galileea, aezat de Cristos drept Piatra de temelie a Bisericii sale. Alturi de acest memorial a fost înmormântat i sfântul Anaclet.

Multvreme, papa Marcelin a fost confundat cu papa Marcel I, a crui comemorare se face la 16 ianuarie. Cercetrile mai atente au artat ca Marcelin a condus Biserica în douperioade, 295 i 304-305, înaintea sfântului Marcel. Despre el nu se mai tie altceva decât ca fost înmormântat în cimitirul Priscilei, lângsfântul martir Crescenian. Marcelin a fost la cârma corabiei lui Petru tocmai în focul marii prigoane începute de Diocleian în anul 303, când împratul poruncise, sub ameninarea cu moartea, sfie predate toate crile sfinte ale cretinilor, spre a fi arse. În veacul al V-lea, s-a afirmat cînsui papa Marcelin, îngrozit de pedepsele crunte ce se aplicau celor care erau aflai cascundeau aceste cri, ar fi devenit trdtor al sfintelor cri. Sfântul Augustin rspunde cnu poate fi considerat trdtor un episcop care i-a dat sângele i viaa pentru Cristos.

Rugciune
Dumnezeule atotputernic i venic, tu le-ai dat sfinilor papi Anaclet i Marcelin harul de a ptimi pentru Cristos. Vino i în ajutorul slbiciunii noastre, pentru ca, dupcum ei nu au pregetat smoarpentru tine, tot astfel, i noi ste putem mrturisi cu trie prin întreaga noastrviaţă. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent