20 aprilie 2016

21 aprilie: Sfântul Anselm, episcop și învățător al Bisericii



În anul 1033, în oraul Aosta, localitate la picioarele Munilor Alpi, se năştea acela care avea sdevinmarele învăţător al Bisericii, sfântul Anselm. Vlstar al unei familii nobile, a fost încredinat clugrilor benedictini, care, vzând calităţile lui deosebite, l-au ajutat s-i însueasco profundformaie religioasă şi cultural. Încdin primii ani, în sufletul lui Anselm s-a înfiripat i a devinit tot mai puternicdorina de a se consacra i el acestei viei de rugciune, de studiu i de munc. Tatl su, Gandulfo, nici nu a vrut saudaa ceva.


ÎnsAnselm, nu dupmult timp, a prsit cminul printesc, apoi trecând munii Alpi, a rtcit prin Frana oprindu-se în Normandia, la mnstirea benedictinde lângBec, unde avea catedrde teologie învăţatul clugr Lanfranco. Sub îndrumarea acestuia s-a druit studiului. Anselm este cunoscut pentru principiul care va sta la baza dezvoltrii ulterioare a teologiei, fides quaerens intellectum (credina în cutarea intelectului luminat, spre a fi cunoscută şi preuit).

Dei tânr, Anselm este numit abate i profesor de teologie. Predicator neobosit, reformator hotrât al vieii clugreti, teolog profund în leciile i scrierile sale, el devine o lumina Bisericii. Viaa asprpe care i-a impus-o, obligându-i i pe ceilali clugri să şi-o însueasc, a trezit multe i vii împotriviri, dar amabilitatea lui netulburata sfârit prin a captiva iubirea i stima chiar i a celor mai puini entuziati. Era un geniu metafizic, cu o inimsublimă şi plinde credinţă: se apropia de tainele descoperirii dumnezeieti cu mintea, dar i cu inima. El scria: Te rog, Doamne, d-mi harul ssimt cu inima ceea ce ating cu mintea.

Când Lanfranco, maestrul su, moare în 1079, Wilhelm cel Rou, urmaul lui Wilhelm Cuceritorul, îl roagpe Anselm sprimeascdemnitatea de arhiepiscop de Canterbury i Primat al Angliei. Învăţatul i umilul abate de la Bec trece Canalul Mânecii i ia în primire scaunul episcopal vacant. În curând, îns, între rege i episcop au aprut unele neînelegeri care l-au determinat pe Anselm ca de douori sfugîn exil, ateptând linitirea apelor.

A fcut o cltorie la Roma pentru a cere recunoaterea drepturilor sale, dar i pentru a obine uurarea pedepselor decretate împotriva adversarilor si, evitând astfel pericolul unei rupturi grave. Înelegerea i calmul su au fcut ca armele rzbunrii sfie date la o parte i sse realizeze o pace adevrat.

Anselm a murit la Canterbury, în ziua de 21 aprilie 1109, fiind cinstit de toi drept un mare apostol al adevrului i al iubirii. În anul 1720, Papa Clement al XI-lea l-a proclamat Învăţător al Bisericii.

Rugciune
Dumnezeule, care i-ai dat sfântului episcop Anselm darul scerceteze i svesteascadâncurile înelepciunii tale, ptrunde-ne minile cu lumina credinei, pentru ca inimile noastre sguste adevrul pe care ni l-ai descoperit. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent