21 aprilie 2016

22 aprilie: Sfinții Soter și Caius, papi martiri

Amintirea acestor sfini papi, comemorai de Martirologiul Roman în ziua de 22 aprilie, ne readuce în perioada puin cunoscuta primelor veacuri ale credinei. Deoarece documentele rmase sunt foarte puine, nu toate informaiile transmise de tradiie au putut fi verificate. Astfel cnici pentru sfinii Soter i Caius nu se poate atesta sfâritul martiric.

Despre sfântul Soter tim ca fost papde la 166 la 175 i de la el a rmas o scrisoare trimiscredincioilor din Corint, pentru a-i încuraja în încercrile prin care treceau. Eusebiu din Cezarea ne-a pstrat rspunsul dat de Dionisie, care îi mulumea papei pentru bogăţia ajutoarelor (materiale) trimise credincioilor i pentru mângâierea sufleteascadusde cuvintele încurajatoare adresate frailor care alergaserla el. Ei au vzut în gestul su grija unui printe iubitor faţă de copiii si. Dionisie mai aduga cscrisoarea papei a fost cititîn adunrile credincioilor din ziua de duminică şi va fi pstratcu aceeai grijca i scrisoarea trimislor mai înainte de sfântul Clement.

Despre sfântul Caius se spunea ca fost rudcu împratul Diocleian i unchi al unei sfinte Susana. Lui i se atribuie organizarea etapelor ce trebuie urmate pânla primirea sfinirii de episcop. A stat pe tronul sfântului Petru între anii 283-296 i, prin urmare, a murit înainte de începerea prigoanei lui Diocleian, în 303: deci, foarte probabil, nu a fost martirizat.

Rugciune
Dumnezeule, care l-ai orânduit pe sfinii Soter i Caius drept urmai al lui Petru i le-ai încredinat grija întregii Biserici, ocrotete necontenit, prin mijlocirea lor, turma pe care o iubeti, pentru ca ea sse îndrepte spre patria cereascprintr-o credinţă netirbită şi o dragoste desvârit. Amin. 

Niciun comentariu:

Des coeurs qui se rencontrent